Overzichtstentoonstelling Iraanse schilder Khosrow Hassanzadeh

september 2006 -

Dankzij de Islamitische Revolutie in 1979 kon fruitverkoper Khosrow Hassanzadeh (1963) kunstenaar worden - de chaos schiep nieuwe mogelijkheden. In zijn meeslepende doeken, ontstaan sinds de jaren tachtig, zijn elementen terug te vinden uit de Japanse prentkunst, de Franse Nabis-schilders, de art nouveau en het werk van Andy Warhol. Hassanzadeh's gebruik van kleur en zwart-wit is precies tegengesteld aan wat in Iran gangbaar is. Oorlogstaferelen horen daar kleurrijk te zijn, chadors zwart. Hassanzadeh maakt zijn eigen inhoudelijke keuzes, wat geregeld betekent dat zijn doeken alleen buiten Iran te zien zijn.

image

Terrorist (2004)

Het Tropenmuseum toont in de tentoonstelling Inside Iran series met harde titels als War, Prostitutes en Terrorist. De zestien enorme portretten van prostituees maakte Hassanzadeh naar aanleiding van een reeks moorden door een godsdienstfanaat. Omdat er zo weinig media-aandacht voor was, besloot hij tot een eigen eerbetoon aan de slachtoffers. De titel Terrorist lijkt willekeurig te zijn geplakt op een serie kleurrijke familieportretten, waarbij iedere geportretteerde voorzien is van een profiel alsof het om een terrorist zou gaan.

Prostitute

Prostitute (2002)

Is hij een politiek boodschapper? "Nee, mijn werk is een reactie op de wereld, het leven en de mens. Ik heb slechts één idee over kunst en kunstenaarschap: eerst eerlijk zijn tegen jezelf. Daarna kan ik pas proberen mensen gelukkiger te maken, door hen met nieuwe ogen te laten kijken naar de wereld."

Hassanzadeh verbindt het Westen en de Oriënt. Zijn eigen land verraste hij met vormen, technieken en concepten uit het Westen. Zijn werk bevindt zich in prestigieuze westerse collecties. Zes jaar na zijn eerste expositie in Europa (1999, Londen) schreef hij Modern Orientalism. "Met dit artikel probeerde ik westerse intellectuelen te waarschuwen voor een gemakzuchtig soort modern oriëntalisme." Khosrow Hassanzadeh kaatst de bal terug en geeft de lezer de mogelijkheid te toetsen wat voor type Oriëntalist hij is.

De expositie Inside Iran van Khosrow Hassanzadeh is van 22 september 2006 t/m 7 januari 2007 te zien in het Tropenmuseum te Amsterdam.