Cultuur uit het Midden-Oosten in Denemarken

september 2006 -

Enorme foto's, verspreid over heel Denemarken, geven identiteitsveranderingen in en om het Midden-Oosten weer en tonen de complexiteit van culturele uitingen in de regio.
Het Deense Centrum voor Cultuur en Ontwikkeling organiseert iedere drie jaar een groot cultureel festival, waarbij een bepaalde regio in de wereld centraal staat. Dit jaar gaat het festival onder de naam Images of the Middle East in op veranderingen in ruimte en identiteit en presenteert het dromen en visioenen van jongere generaties in en om het Midden-Oosten. Het zwaartepunt ligt bij de ontmoeting tussen moderniteit en traditie - East meets West. Het festival incorporeert daarbij de migranten die in Denemarken wonen en het legt verbindingen met de civil society in de regio.

Hoe kan de essentie worden weergegeven van culturen, variërend van Marokko tot Iran? De Irakese zangeres en elektronische muziekmaakster Aida Nadeem stelt : "Ik voel er niets voor om het Midden-Oosten te vertegenwoordigen, of feministes in het algemeen - ik vertegenwoordig alleen maar mijzelf."

De jongere generatie geeft de aanzet tot veranderingen op alle niveau´s in de regio, en boekt daarbij soms wel en soms niet vooruitgang. "Wij vormen de minderheid in de soennitische Arabische wereld, als degenen die hebben weten te ontsnappen. Maar als moslims in het Westen zijn wij ook een minderheid," zegt de Egyptische journaliste Mona Elthahawi.

photo

Converging Territories, foto: Lalla Assia Essaydi

Velen zijn gedesillusioneerd door het onvermogen van hun ouders om veranderingen te bewerkstelligen. Zij gaan de strijd aan met de autoriteiten en vinden onder meer hun weg via weblogs."De jongere generatie die vecht voor sociale rechten komt in Syrië in de gevangenis terecht omdat zij demonstraties organiseert, maar dankzij de moderne media weet zij daar in Egypte aan te ontkomen. Zij zijn superhelden in Egypte, maar verraders in Syrië", zegt zij. Velen gaan naar het Westen, maar stuiten daar op een gesloten arbeidsmarkt en racisme en keren terug naar landen zonder rechten – en zonder zelfkritiek."Kritiek op de Verenigde Staten is belangrijk, maar ook zelfkritiek is gezond; daar kunnen we wel wat meer van gebruiken", zegt Mona Elthahawi.

Het festival ziet zich geconfronteerd met explosieve vragen. Culturele kwesties zijn vaak in feite economische vraagstukken die echte tegenstellingen betreffen. Bovendien hebben culturele uitingen niet zelden politieke doelstellingen. De organisatoren benadrukken dat het primair een cultureel festival is, maar kan cultuur de politiek vermijden - vooral die in het Midden-Oosten?

Verrassende culturele evenementen zullen Denemarken tot eind september kleuren: charismatische Koerdische liederen, soefi-dans en Libanees poppentheater, georganiseerd door het Internationaal Theater uit Kopenhagen. Daarnaast zijn er conferenties, evenementen en tentoonstellingen, waaraan 450 kunstenaars, media en persoonlijkheden uit het culturele leven in de regio meedoen. Het festival is voorbestemd te slagen, ondanks - of misschien wel dankzij - de Mohammed-spotprenten en de oorlog in Libanon.