Populaire Keniase soap krijgt vervolg

september 2006 -

De soapserie Makutano Junction is populair in Kenia. Na slechts dertien afleveringen waren vijf miljoen Kenianen verslaafd aan de serie, de eerste van hoge kwaliteit in Oost-Afrika. Lief en leed rond een kruispunt in de buitenwijk van de (fictieve) grote Keniase stad Makutano werd door de kijkers op de voet gevolgd. Zo waren daar Nancy en Karris, het echtpaar dat ruzie maakt maar zielsveel van elkaar houdt, Karis, de onbetrouwbare charmeur, lerares Rose, moeder van vier puberende kinderen, dokter Charles, de nieuwkomer in de wijk, roddelende marktvrouwen, overspelige zakenlieden en nog veel meer.

photo

Scène uit Makutano Junction

Makutano Junction is ontwikkeld door het Britse educatieve mediabedrijf Mediae. Mediae heeft een lokaal team van schrijvers, filmmakers en acteurs bijeen gebracht en getraind om de soap zo professioneel en aansprekend mogelijk te maken voor het Afrikaanse publiek. Ook een regisseur van de beroemde Engelse soap EastEnders heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de serie. Makutano Junction is meer dan knap gemaakt vertier; het wordt gefinancierd door verschillende maatschappelijke organisaties. Ook het Engelse ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking participeert in de serie en levert de grootste financiële bijdrage. Malariapreventie, veilige seks, ouderlijke betrokkenheid bij het onderwijs en een goede omgang met ezels zijn enkele thema’s die in de serie aan bod komen. Op dit moment vinden de opnamen plaats voor een vervolgserie, die ook uitgezonden zal worden in Tanzania en Oeganda.

Hamilton Juma, webdesigner uit Nairobi: "De dramaserie is grappig, je leert er wat van en de scènes zijn realistisch. Met realistisch bedoel ik dat het gaat over het normale Keniase leven: de leuke en de moeilijke dingen. De mensen uit de serie zouden ook bij mij in de buurt kunnen wonen. Ik check regelmatig op de website wanneer de nieuwe serie begint, dat geeft wel aan hoe ik ernaar uitkijk."
Docent Wilson Masaka vult aan: "De serie laat het echte leven zien. Het gaat over arme en rijke, jonge en oude mensen. Ik vind het een erg leuke serie." Zijn collega Mark Kamau: "De serie is gemaakt door Kenianen en vertelt een Keniaas verhaal. Dat vind ik een goede zaak. Dat is ook een reden om te kijken."