Prins Claus Prijs voor Reza Abedini

september 2006 -

De Iraanse grafisch ontwerper Reza Abedini ontvangt op 13 december 2006 in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam de Prins Claus Prijs, ten bedrage van € 100.000. Reza Abedini doceert grafisch ontwerp en beeldcultuur aan de universiteit van Teheran, werkt daarnaast ook als zelfstandig art director en is de drijvende kracht achter de Iraanse Biënnale voor het grafisch ontwerp.

image

Poster voor conferentie van Reza Abedini

Reza Abedini krijgt de prijs als erkenning voor zijn persoonlijke creativiteit bij het produceren van bijzondere grafische ontwerpen, en voor de persoonlijke manier waarop hij de kennis en verworvenheden van het artistieke erfgoed van Iran toepast en deze weer nieuw en boeiend maakt. De prijs vestigt tevens de aandacht op de diversiteit van zowel de historische als de moderne Iraanse cultuur en erkent de impact van grafische ontwerpen als invloedrijk internationaal communicatiemiddel.

Het Prins Claus Fonds bestaat dit jaar tien jaar. Dat jubileum wordt op 6 september gevierd met een Afrikaanse modeshow op het Plein voor de hoofdingang van de Tweede Kamer. De bekende Senegalese modeontwerpster Oumou Sy zal haar nieuwste creaties showen. De toegang is gratis.
Een dag later opent in het fotografiemuseum in Amsterdam de tentoonstelling Portrait Photographs from Isfahan. Op 25 en 26 september organiseert het fonds in Den Haag een internationale conferentie over culturele noodhulp.

Meer informatie over de jubileumactiviteiten is te vinden op de website van het Prins Claus Fonds.