Nigeriaanse film over kindsoldaat onderscheiden op Fespaco

april 2007 -

Ezra, een speelfilm van de in Frankrijk wonende, uit Nigeria afkomstige Newton Aduaka, won de Etalon D'or de Yennenga tijdens de twintigste editie van het Fespaco. Dit Pan-Afrikaanse Film- en televisiefestival vond in maart 2007 in Ouagadougou (Burkina Faso) plaats. Het was voor de derde maal dat een uit Engelstalig Afrika afkomstige film de meest prestigieuze onderscheiding van het festival wist te bemachtigen, na Heritage Africa van de Ghanees Kwa Ansah in 1989 en Drum van de Zuid-Afrikaan Zola Maseko in 2005. Sinds de oprichting van het festival in 1972 waren dit de enige drie niet-Franstalige films die de toponderscheiding van de Fespaco wonnen.

ezra2.jpg

Still uit: Ezra

Hoewel hij wordt aangeprezen als een Nigeriaanse film, is Ezra niet gemodelleerd naar de welig tierende Nollywood-formule, die drijft op onderwerpen als hekserij, rijkdom en de overwinning van God op Satan. Ezra is het verhaal van een zevenjarig jongetje dat op weg naar school wordt ontvoerd door rebellen en in een wrede soldaat verandert. Na de gruwelijkheden die hij begaat - maar ook die waar hij getuige van is - tijdens de elf jaar durende burgeroorlog in Sierra Leone, gaat hij op zoek naar verlossing. Onder invloed van drugs valt hij zijn dorp aan en vermoordt hij zijn eigen familie.

Het scenario is van de hand van Aduaka zelf en van de Fransman Alain-Michel Blanc. De film werd met Frans geld op celluloid geschoten. Het Fespaco werd in dat verband beschuldigd van het discrimineren van Nigeriaanse films, die doorgaans op video worden opgenomen. Ezra is meer Frans dan Nigeriaans, evenals Funeral, een korte film van Aduaka uit 2002, die hij vervaardigde in opdracht van het filmfestival in Cannes. Aduaka is niet zomaar een Afrikaanse regisseur; het FESPACO riep in 2001 zijn film Rage uit tot beste speelfilmdebuut, en zijn On the edge won in 1999 de prijs voor beste korte film.

Voor het overige wonnen meer films van Franstalige filmmakers dan van hun Engelse tegenhangers prijzen op het Fespaco 2007. Hieronder bevonden zich Saignantes van de Kameroener Jean-Pierre Bekolo, Daratt van de Tsjadiër Mahamat-Saleh Haroun, El ejido, the law of profit van de Marokkaan Rhalib Jawad en Does the president have AIDS van de Haïtiaan Arnold Antonin.

Ogova Ondego is kunstcriticus uit Nairobi en maker van de website ArtMatters.Info.