Hivos Cinema Unlimited Award

april 2007 -

Ontwikkelingorganisatie Hivos heeft een filmprijs in het leven geroepen: de Hivos Cinema Unlimited Award. Hivos steunt initiatieven op het gebeid van kunst en cultuur in Afrika, Azië en Latijns Amerika, omdat die van groot belang zijn voor de ontwikkeling van een land. De Cinema Unlimited Award is bestemd voor filmmakers, distributeurs of organisaties die een bijzondere bijdrage leveren aan de cinema en daarbij artistieke kwaliteit weten te paren aan maatschappelijke relevantie. Hivos wil de prijs niet beperken tot een genre of een onderwerp en kan de prijs bij diverse gelegenheden uitreiken. Vandaar de naam 'Unlimited'. Ook verwijst dit woord naar de slagzin van Hivos: 'Geen grenzen aan mensen'.

offside.jpg

Still uit: 'Offside' van prijswinnaar Jafar Panahi

De eerste winnaar van de Hivos Award is de Iraanse filmmaker Jafar Panahi. Hij ontvangt de prijs voor zijn hele oeuvre. Panahi is bekend van onder meer The Circle en Crimson Gold. Op 22 maart 2007 ging zijn nieuwste film Offside in Nederland in première. Offside gaat over een paar meisjes in Iran die naar een voetbalwedstrijd willen, maar dat is verboden voor vrouwen. De beperkte rechten van vrouwen en hun emancipatiestrijd zijn belangrijke thema's in het werk van Panahi. Met zijn films wil hij mensen wakker schudden en aan het denken zetten. In Iran circuleren verscheidene films van Panahi alleen als illegale dvd, omdat de overheid ze verbood. Ook Offside werd verboden.

Panahi was in maart 2007 eregast op het Amnesty International Film Festival. Hivos koos ervoor de eerste Award daar uit te reiken. Op de slotavond op 18 maart 2007 in de Balie in Amsterdam nam Panahi de prijs in ontvangst: een trofee en 3500 euro.

Het Amnesty Filmfestival wordt georganiseerd door Movies that Matter. Amnesty International riep deze stichting in 2006 in het leven. Stichting DOEN en het Hivos-NCDO Cultuurfonds ondersteunen dit initiatief financieel. Movies that Matter wil met film mensen bewust maken van situaties waarin mensenrechten in het geding zijn. Naast het jaarlijkse festival organiseren ze programma's in diverse Nederlandse filmhuizen. Ook zorgen ze voor vertoningen van mensenrechtenfilms op het International Film Festival Rotterdam en het International Documentary Film Festival Amsterdam.