Runa bundelt culturele krachten in Peru

april 2007 -

In Loreto, een geïsoleerde streek in de Amazone, ontwikkelt de Peruaanse organisatie Runa een interactief cultuurbeleid. Runa betekent in het Quechua, de taal van de Inheemse bevolking, 'volk' of 'mensen'. En dat is ook waar Runa haar werk op richt: mensen.

LaPleve.jpg

Rockband La Pleve van Movida Kontrakultural Loretana

De organisatie maakt zich met de bewoners van de Peruaanse Amazone sterk voor een kunstbeleid dat mensen en organisaties bij elkaar brengt en ruimte biedt voor culturele ontplooiing. In Iquitos, een afgelegen plaatsje in de streek Loreto, waar de bedrijvigheid van de hoofdstad Lima ver te zoeken is, probeert Runa een cultureel bewustzijn te creëren. Kunst in Peru is een domein waar de politiek weinig aandacht aan besteedt. Runa zet daarom projecten op waarbij culturele ontwikkeling centraal staat. Met deze projecten wil Runa de managementcapaciteiten van schrijvers, muzikanten en kunstenaars versterken en hen zelfstandig laten opereren. Een sprekend voorbeeld is het project Movida Kontrakultural Loretana, 'Loreto's tegennatuurlijke stroming', want kunst is altijd in beweging. Deze stroming bestaat uit een netwerk van undergroundrockbands uit Iquitos. Runa stimuleert muziekuitingen als heavy metal, rock en punk, omdat Peru meer te bieden heeft dan panfluiten. Sinds begin 2005 helpt Runa dit netwerk zich te organiseren en te profileren. Dankzij de inspanningen van Runa beschikt het collectief over een ruimte waar de bandleden kunnen optreden en andere jongeren kunnen inspireren met hun muziek.

Runa brengt culturele krachten van mensen samen en hoopt zo de culturele sector in Peru te professionaliseren. Of zoals Francisco Andia, projectleider van Movida Kontrakultural Loretana, het werk van Runa omschrijft: "Het stimuleren en verdedigen van deze instabiele sector is essentieel, omdat ook minderheden recht op een bestaan hebben".

Runa is partnerorganisatie van Hivos