Chileens jongerencircus verstevigt maatschappelijke binding

augustus 2007 -

In Chili is de welvaart en daarmee de individualisering van de samenleving het afgelopen decennium flink toegenomen. Maatschappelijke solidariteit in de vorm van sociaal werkers, jeugdleiders en sociale bijeenkomsten staat hierdoor onder druk. Daarom is juist nu een sociaal compromis hard nodig, vindt Bartolomé Silva, directeur van Circo del Mundo ('Circus van de Wereld'). Deze organisatie spant zich sinds 1995 in om via circusactiviteiten kansarme jongeren een beter toekomstperspectief te geven.

photo

Het circus biedt lichamelijke activiteit en collectieve binding, waardoor het uitermate geschikt is om kinderen met psychosociale problemen te helpen. "Het circus stimuleert ontwikkeling, zelfvertrouwen, humor en creativiteit en geeft continuïteit aan het leven van de jongeren", zegt Silva. "Fernando Reveco is daar een heel goed voorbeeld van. Deze jongen is van het begin af aan bij het circus betrokken. Hij was elf toen hij met de grondtraining begon en nadat hij van school kwam heeft hij zich verder als professioneel circusartiest kunnen ontwikkelen. Nu is hij circusdocent en kunstenaar en reist hij naar Argentinië, Canada en Venezuela".

Momenteel werkt het Circo del Mundo nog in twee grote circustenten en een aanpalend kantoorgebouwtje. Maar dat moet binnenkort veranderen. Het circus is hard op zoek naar investeerders voor de constructie van een technisch hoogstaand circusgebouw waar geoefend kan worden, voorstellingen kunnen worden gegeven en publiek van harte welkom is: als leerling of als toeschouwer. Het is een project dat in samenwerking met de gemeente Lo Prado in Santiago de Chile wordt ontwikkeld en grotendeels gefinancierd moet worden door het Fondo de Desarrollo Regional, een nationaal ontwikkelingsfonds. Mededirecteur Alejandra Jimenez: "Hoewel de circustenten van alle technische middelen zijn voorzien maken de weersomstandigheden het werk vaak niet optimaal. Drie jaar geleden verloren we zelfs een tent waardoor we een heel seizoen met een tent verder moesten. Ik kan je daarom verzekeren dat we volgend jaar met de bouw beginnen".