Machu Picchu bedreigd door uitverkiezing tot wereldwonder

augustus 2007 -

Vrijdag 13 juli 2007 werd de Inkacitadel Machu Picchu, in de zuidoostelijke Peruaanse Andes, uitgeroepen tot één van de zeven moderne wereldwonderen. UNESCO weigerde medewerking te verlenen aan het wereldwijde mediaevenement omdat de verkiezing niet zou bijdragen aan een duurzame bescherming van Cultureel Erfgoed.

photo

Machu Picchu

UNESCO heeft al meerdere malen gewaarschuwd dat de hoge bezoekersaantallen (momenteel 2500 per dag) Machu Picchu onherstelbaar zullen beschadigen. In 2003 dreigde de organisatie de citadel op de lijst van bedreigde werelderfgoederen te zetten. Dit werd algemeen gezien als een reactie op de matige kwaliteit van het masterplan van de Peruaanse regering uit 1998 ter bescherming van de citadel en de omringende Vilcanota vallei.

In 2005 kwam de Peruaanse overheid tegemoet aan de kritiek door aan te geven 132,5 miljoen dollar te willen investeren in sociaal-economische ontwikkelingprojecten en duurzaam toerisme in de regio en in een satelietsysteem dat de veelvoorkomende aardverschuivingen rond Machu Picchu in kaart moet brengen.

Toch drong UNESCO jongstleden april in een samen met het INC (Nationaal Instituut voor Cultuur) georganiseerde workshop opnieuw aan op een grotere participatie van de lokale bevolking in het management van de archeologische citadel. Daarnaast adviseerde zij een nauwere samenwerking tussen de overheidsorganen en de gemeente Aguas Calientes om de ongecontroleerde groei van dit toeristische dorp aan de voet van Machu Picchu te remmen.

Jorge Prado Tisoc, adjunct directeur van het INC Cusco, geeft in een reactie aan dat zijn organisatie de druk op Machu Picchu in de komende jaren vooral hoopt te verlichten door een spreiding van het toerisme. De verkiezing tot wereldwonder zal dit bemoeilijken. Alleen al de afgelopen maand is het bezoekersaantal aanzienlijk gestegen.

De directeur van het Regionaal Bureau voor Toerisme heeft in ieder geval de oplossing hiervoor klaar liggen: verhoging van de toegangsprijs van $40 naar $100. Machu Picchu voor de rijkeren der aarde. Dat verschilt niet eens zoveel van de veronderstelde historische functie van de citadel als het exclusieve buitenverblijf van de Inkaheersers van Cusco.