MASA is terug

augustus 2007 -

MASA, de Marché des Arts du Spectacle Africain, fungeert sinds 1993 als culturele etalage van (West) Afrika en als manifestatie van continentale verbondenheid. Het feest vindt plaats in Abidjan, Ivoorkust. Wie de eerste editie bezocht kon kijken naar het Nationaal Ballet van Tunesië, theater uit Senegal, Marokko en Kameroen en drie grote muzikale vedetten uit Senegal (Baaba Maal), Ivoorkust (Meiwai) en het toenmalige Zaïre (Koffi Olomide).

image

MASA staat in het teken van theater, muziek en dans. Het kende een tweejaarlijks ritme, geen groeistuipen maar een mooie opgaande lijn: 32 voorstellingen uit 14 landen in 1993; 52 groepen uit 23 landen 6 jaar later. Het feest overleefde de staatsgreep in Abidjan van kerst 1999 en kwam in 2002 zelfs sterker dan ooit terug. Bovendien wilde het gaan werken aan een cultureel kader. MASA ging workshops organiseren met thema's als: Hoe krijg je samenwerking tussen Afrikaanse festivals? Hoe pak je kunstonderwijs aan? Hoe werk je aan regionale integratie?

Nog geen half jaar na deze MASA scheurde Ivoorkust na een militaire opstand en een korte burgeroorlog in tweeën uiteen. De editie van 2003 ging nog wel door maar stond – vergeefs – in het teken van nationale verzoening. Nu loopt er een echt vredesproces en kiest een herboren MASA voor de opluchting: het is vrede.

De parade kunstenaars is indrukwekkend in zijn verscheidenheid: van Angola tot Egypte en van Mozambique tot Senegal komen theatermakers, choreografen en muzikanten de hervonden eenheid van het gastland vieren. Dat wordt extra benadrukt doordat de show voor het eerst op reis gaat. MASA strijkt neer in de centrale stad Bouaké, het voormalig hoofdkwartier van de opstandelingen, in de westelijke plaats Man, waar de oorlog flink huisgehouden heeft. Zelfs het savannestadje Korhogo – waar een 'Abidjanais' nooit komt – wordt aangedaan.