Choreograaf Faustin Linyekula ontvangt Prins Claus Prijs

december 2007 -

Gisteren werden in Amsterdam de jaarlijkse Prins Claus Prijzen uitgereikt. De Congolese choreograaf Faustin Linyekula (1974, Ubundu, DRC) ontving de eerste prijs van 100.000 euro uit handen van prins Constantijn. Olivier Nyirubugara en Bertil van Vugt van AfrikaNieuws spraken met hem.

Get the Flash Player to see this player.

video (c) Africanews

Wat ga je doen met het bedrag dat je net hebt gewonnen?

“Allereerst zal ik voor mijn familie zorgen zodat ze zich niet druk hoeven te maken over waar hun volgende salaris vandaan moet komen. Maar het grootste deel van het geld zal ik investeren in drie kunstcentra in de Democratische Republiek Congo. Eén van deze centra is afgelopen augustus geopend en we hopen dat de andere twee aan het einde van januari volgend jaar klaar zijn.

Het is de bedoeling dat we in deze centra workshops en trainingen kunnen geven, maar ook gaan we daar de productie en de presentatie van theater, muziek en film organiseren.”

We kennen Congo voornamelijk van de muziekiconen zoals Koffi Olomide en Papa Wemba. Hoop jij ook een icoon van Congo te worden met jouw choreografische kunst?

“Het is meer zo dat ik wil zeggen ‘Hé! Er is meer in de DRC dan alleen Kinshasa! De Ndombolo- en Soukous muziekstromingen zijn niet het enige wat de Congolezen kunnen'. Het is niet mijn doel om een icoon te worden, maar om een omgeving te creëren waar we nieuwe mogelijkheden uit kunnen proberen. Wij zijn opgegroeid in een 'single thinking system', maar ik wil het graag anders aanpakken.”

In Kisangani, de stad waar je vandaan komt, vond een bloedige oorlog plaats. Denk je dat jouw kunst de wonden van deze oorlog kunnen helen?

“Het zou te pretentieus zijn om in deze termen te spreken. Het is mijn idee om het theater van oorlog en vernietiging te veranderen in een theater van schoonheid. Maar ik zal me altijd realiseren dat welke bloemen er in Kisangani zullen groeien, ze worden gevoed door de oorlogsslachtoffers die onder de grond begraven liggen.”

Bron: Afrikanieuws, 13 december 2007

Lees ook Faustin Linyekula en de esthetiek van het overleven, het interview met Faustin Lenyekula in De kracht van Cultuur van november 2007