Mick Pearce: stedenbouw zonder fossiele brandstoffen

december 2007 -

Mick Pearce is een architect uit Zimbabwe en winnaar van een van de Prins Claus-prijzen 2003. Als originele en innovatieve architect staat hij vooral bekend om zijn werk op het gebied van de bio-ecologische aspecten van de gebouwde omgeving. Tijdens zijn onderzoek naar plaatselijke materialen, traditionele technieken zoals windtorens, maar ook de natuurlijke systemen van Afrikaanse termieten, ontwikkelde hij passieve en energiezuinige constructie- en ontwerpsystemen. Dit vooral met het oog op ventilatie en airconditioning van gebouwen.

Hij was een van de sprekers tijdens 'African Perspectives' op 6 december 2007 in Delft, een samenwerkingsverband van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft en ArchiAfrika. Deze manifestatie dient als een marktplaats met workshops, debatten, tentoonstellingen en films, waar architecten, stedenbouwkundigen en anderen informatie uitwisselen over architectuur en stedenbouw in Afrika.

Pearce gaf een lezing over de gevolgen van de op handen zijnde energiecrisis voor de ontwikkeling van steden: 'From Eastgate to CH2: building on the energy watershed. Deze lezing is in zijn geheel gepubliceerd op De Kracht van Cultuur.