Verzoenend filmproject over Srilankaanse burgeroorlog

december 2007 -

Hectische tijden voor de Srilankaanse filmmaker Kasinathar Gnanadas en zijn multi-etnische filmploeg: Tamils, Singalezen en moslims werken gebroederlijk aan een tv-drama over de burgeroorlog in hun land.

photo

Producent Kasinathar Gnanadas en regisseur Delon Weerasinghe (rechts). foto: © Selma Kers

Gnanadas (39) is medeoprichter en coördinator van ScriptNet SL. Deze organisatie zet zich sinds 2002 in voor de versterking van de televisie- en filmindustrie in Sri Lanka. "Het media-aanbod bestaat vooral uit import en imitaties van populaire Indiase Bollywoodproducties. Wij willen een tegenwicht bieden met kwalitatief goede, authentieke verhalen. Om dit doel te bereiken, organiseren we theorie- en praktijktrainingen voor aankomende scenarioschrijvers, cameramensen, geluidstechnici, regisseurs en producenten. Ook stimuleren we de samenwerking en dialoog tussen filmmakers van verschillende etnische afkomst", legt Gnanadas uit. Hij is als Tamil een buitenbeentje in de door Singalezen gedomineerde nationale filmindustrie. De voortdurende burgeroorlog in het noorden en oosten van Sri Lanka heeft deze twee bevolkingsgroepen ver van elkaar verwijderd.

foto

Filmopnamen in een lodge-slaapzaal voor Tamils, Colombo. foto: © Selma Kers

Oorlog, verzoening en vrede waren hoofdthema's in zes korte films uit 2004. Momenteel werkt Gnanadas aan een veertiendelige tv-serie. Zijn productieteam bestaat uit 24 mensen. "Een bonte culturele mix van professionals, zoals de Singalese regisseur Delon Weerasinghe, en onervaren jongelingen die zijn geselecteerd na oproepen in kranten en op de radio. Zij hebben korte trainingen gekregen in bijvoorbeeld cameravoering, geluid en make-up. Het script van de tv-dramaserie is geschreven door moslims, Singalezen en Tamils en gaat over de effecten van de burgeroorlog op het leven van gewone Srilankanen", vertelt hij op een van de laatste draaidagen.

In december 2007 hoopt Gnanadas zijn tv-serie te kunnen presenteren aan de Srilankaanse media. "Dan beginnen we onderhandelingen over de prijs en het tijdstip van uitzending. Ik zie het liefst dat ScriptNet SL een deal sluit met de tv-zender Rupavahini van het nationale netwerk SLRC. Daar kijken namelijk veel mensen naar. Maar gezien de politieke lading van ons tv-drama betwijfel ik of het op prime time kan worden uitgezonden."

ScriptNet SL wordt ondersteund door Hivos, UNESCO, het Commonwealth Media Development Fund en de British Council.