Favela-cultuur op internet

december 2007 -

Viva Favela laat zien dat het leven in de sloppenwijken van Rio de Janeiro meer omvat dan geweld en armoede. Jongeren uit de favelas – 'gemeenschapscorrespondenten' – berichten dagelijks over het wel en wee van de 1,2 miljoen inwoners. Zo kreeg een lokale band uit Cidade de Deus meer naamsbekendheid door hun muziek en video's via blogs te verspreiden. In Morro Azul helpen bewoners elkaar een handje in een solidariteitsnetwerk. En in Baixada vond een missverkiezing plaats.

Webportal VivaFavela, december 2007

Het webportal – genomineerd voor de Stockholm Challenge / Global Knowledge Partnership Awards 2007 die van 11 tot 13 december 2007 in Kuala Lumpur worden uitgereikt – bevat eveneens een culturele agenda, een vacatureoverzicht en een cursusaanbod en is de eerste in zijn soort in Latijns-Amerika. Het ICT- project is een bedenksel van Viva Rio, een organisatie die zich sinds 1993 inzet om het leefklimaat in Rio's sloppenwijken te verbeteren. Behalve met Viva Favela probeert zij digitale buitensluiting tegen te gaan door favela-bewoners goedkope, draadloze toegang tot het internet te bieden. Ook richtte zij telecentra op ('toekomststations') met internetaansluiting en computercursussen.

Sinds de start in juli 2001 groeide het aantal bezoekers aan de Viva Favela naar tachtigduizend per maand. De verhalen over de 'Favela-cultuur' worden regelmatig opgepikt door de gangbare media. Viva Favela beheert eveneens een netwerk van gemeenschapsradiostations die met elkaar zijn verbonden via internet, de animatiesite Camitolândia over het leven in de favelas en diverse hiphopsites.

De Stockholm Challenge, die onder meer steun krijgt van SIDA, startte in 1994 op initiatief van de Zweedse stad als competitie om de beste ontwikkelingstimulerende ICT applicaties. Sindsdien zijn er zes prijsuitreikingen geweest en bestaat er een wereldwijd netwerk van ruim vijfduizend ICT projecten.