Haastig leven in Casablanca

februari 2007 -

Kenza is verkeersagente in het drukke, moderne centrum van Casablanca. Ze verhuurt haar mobiele telefoon aan mensen die er zelf geen kunnen betalen. Ook Souad, een prostituee, maakt er gebruik van. Kenza krijgt regelmatig Souads vaste klant Kamel aan de lijn (gespeeld door regisseur Bensaidi zelf.) De twee raken gefascineerd door elkaar en houden steeds langere gesprekken. Kamel wil Kenza ontmoeten; Kenza houdt het af uit angst voor een teleurstelling.

www1.jpg

WWW, What a Wonderful World is een wonderlijke film. Bensaidi krijgt het voor elkaar een onderhoudende film te maken terwijl hij heel veel buiten beeld laat. Letterlijk, door de kaders zo te maken dat mensen of gebeurtenissen er maar half op staan. Of door hele sc�nes wel te vertellen maar niet te laten zien: ontmoetingen, liefdessc�nes of een moordaanslag. De film bestaat uit een opeenvolging van gestileerde beelden, tableaux vivants in plaats van verhalende sc�nes. Mensen hebben geen tastbaar contact maar bereiken elkaar telefonisch of via internet. Bensaidi maakt daarmee de enorme afstand tussen mensen in het haastige, grootsteedse leven zichtbaar. Het lijkt onmogelijk om echt bij elkaar te zijn, en wanneer de twee hoofdpersonen elkaar eindelijk ontmoeten wordt hun dat dan ook fataal.

still

Bensaidi (1967) is een van de succesvolste Marokkaanse regisseurs van dit moment. Zijn eerste film Mille Mois (2003) kreeg prijzen op de filmfestivals van Cannes en Miami. Mille Mois is een vertederend verhaal over een zevenjarig jongetje op het Marokkaanse platteland. Zo narratief en romantisch als deze film is, zo experimenteel en modern is WWW, What a Wonderful World. Dat toont de durf en originaliteit van Bensaidi.

WWW, What a Wonderful World is te zien op het International Film Festival Rotterdam, dat plaatsvindt van 24 januari tot 4 februari 2007. De film wordt in Nederland uitgebracht door het Filmmuseum en gaat 15 maart 2007 in roulatie.