Kunst en cultuur in Argentijnse sloppenwijk

februari 2007 -

Odisea20, opgericht in 2005, is een breed cultureel project in de grootste sloppenwijk van Buenos Aires, Villa20/Lugano. Doel van dit project is het bieden van een artistiek platform aan de bewoners. Odisea20 bestaat uit verschillende onderdelen. Zo is er een kunstgalerie, een bioscoop, een uitgeverij, een muzieklabel, een sociëteit en een productiebedrijf voor film en televisie. Alles komt voort uit de creativiteit van de bewoners zelf.

Oprichter van Odisea20 is Martín Roisi, musicus en film- en televisiemaker. Tijdens het draaien van een film kwam hij in contact met Villa20 en raakte hij onder de indruk van de mensen, hun creativiteit en hun manier van leven. Villa20 bestaat uit Argentijnen, maar voor een groot deel ook uit Bolivianen en Paraguayanen. Op artistiek niveau heeft zich dit gemengd tot iets wat zij zelf marginale folklore noemen. Al pratend met Roisi over een manier om hun talenten te exploiteren ontstond het idee om de sloppenwijk onder meer te verhuren als locatie voor filmopnames en uiteindelijk zelf producent voor film en tv te worden. Inmiddels zijn er al vele opnames gemaakt, onder andere voor de Franse, Spaanse, Duitse en Nederlandse televisie. Vervolgens is het idee verder uitgewerkt en uitgebreid met kunst, muziek en sociale activiteiten.

Door het maken van authentieke producten opent zich een nieuwe weg: integratie in de maatschappij. Het ontbreken daarvan is het grootste probleem voor de Argentijnse sloppenwijken. "Bij sloppenwijken wordt er meestal alleen maar aan drugs, ontvoeringen en ellende gedacht," zegt Roisi, die deze werkelijkheid niet ontkent, maar aangeeft dat er ook zoveel positieve creativiteit is te vinden. "En juist deze creativiteit willen we laten zien. De bewoners van Villa20 hebben Argentinië en de rest van de wereld veel te bieden."

Subsidie van de Argentijnse regering krijgen ze niet. Ze zijn afhankelijk van particuliere donaties en opbrengsten uit het werk van Odisea20 zelf. Voor de toekomst hopen ze op een vaste sponsor om de ontelbare plannen te financieren en te realiseren. Een van die plannen is het verwezenlijken van een netwerk van gelijksoortige projecten in elke sloppenwijk van Buenos Aires, Argentinië en de rest van de wereld.