Sahel Opera in première

februari 2007 -

In een speciaal gebouwd openluchttheater aan de oever van de Niger gaat op 17 februari 2007 in Bamako (Mali) Bintou Were, un Opéra du Sahel in première. Daarna zal de Sahel Opera in Nederland te zien zijn tijdens het Holland Festival (voorstellingen op 7, 8 en 9 juni 2007), gevolgd door een Afrikaanse en Europese tournee in 2007 en 2008.

SahelOperaSterren4.jpg

Door het plotselinge overlijden van uitvoerend producent en talentscout Michel Mavros vindt de première van Bintou Were, un Opéra du Sahel later plaats dan voorzien was. Mavros overleed op 9 oktober 2006 in zijn woning in Parijs. Els van der Plas, directeur van het Prins Claus Fonds, vertelt: "Michel wist alles over de Sahel Opera en zat midden in het proces. Het is een zeer omvangrijke taak om een voorstelling te managen waarbij tachtig mensen op het podium staan, zeker als de organisatie een jaar in beslag neemt. Na zijn overlijden hebben we gelukkig een nieuwe uitvoerend producent gevonden en kunnen we alsnog beginnen met de tournee. Het Malinese ministerie van cultuur treed op als co-producent. Dit is een belangrijke factor gebleken voor het succes van het project."

De opera vertelt het verhaal van de vrouw Bintou Were, die samen met een groep mannen door de Sahel richting Europa trekt. Allen moeten fysieke ontberingen doorstaan, en meerdere mannen claimen de vader te zijn van het kind dat de vrouw in haar buik draagt. Hoe dichter de groep de grens met Europa nadert, hoe meer de vraag zich aandient waar het kind zal opgroeien: in Afrika of in Europa.

Bintou Were toont op vrolijke en satirische wijze hoe Afrika en Europa van elkaar verschillen en tegelijkertijd met elkaar verbonden zijn. Het is een kwalitatief hoogstaand spektakel dat het inzicht in verschillende culturen probeert te vergroten.

De Sahel Opera is een initiatief van het Prins Claus Fonds, in samenwerking met Republiek Mali en Théâtre du Châtelet (Parijs). Zie ook de interviews deze maand met choreografe Germaine Acogny en met de Malinese minister van Cultuur Oumar Sissoko.