Cheick Oumar Sissoko over het cultuurbeleid van Mali

februari 2007 -

"De cohesie tussen de verschillende etnische groepen in Mali bewaren, dat zie ik als mijn belangrijkste taak. Een van de middelen daartoe is het subsidiļæ½ren van festivals als deze." In een Toearegtent op het Festival au Desert, toont Cheick Oumar Sissoko, minister van Cultuur, zich bereid zijn beleid toe te lichten. "Mali is rijk aan diversiteit. Zonder dat zouden we ook geen ontwikkeling kennen", stelt Sissoko. De grootste bevolkingsgroep, de Bambara, maakt een derde van de bevolking van Mali uit. Verder zijn er veel kleinere volken zoals de Peul, Bozo, Senufo, Soninke, Toeareg, Songhai en de Malinke. Dan zijn er ook nog de Toearegs die in meerdere Saharalanden leven en een jarenlange gewapende strijd voerden voor meer autonomie. "De verschillen zijn eeuwenoud. Die moeten we omarmen om daarmee ook respect aan elkaar te betuigen. Dat lukt vrij goed omdat Malinezen erg sociaal en zeer gastvrij zijn. De festivals hebben een belangrijke ontmoetingsfunctie en dat werkt prima."

Veel bevolkingsgroepen hebben hun eigen taal en ook daarin voorziet het beleid. Sissoko: "Sommige mensen zien liever dat het Bambara de nationale taal wordt, maar met het Frans als lingua franca doen we meer mensen recht. Het voorkomt spanningen en het verschaft natuurlijk eenvoudiger toegang tot buitenlandse economieën. Dat is van vitaal belang."

Het toerisme is in de economie van Mali een (zij het bescheiden) factor geworden sinds de opstand van de Toearegs in 1995 is gestopt . Belangrijkste trekpleisters zijn Djenné en de Dogonvallei. Maar toerisme tast wel autochtone culturen aan. "Dat is een moeilijke kwestie", zegt Sissoko. "Een volk als de Dogon voelt ook zelf de noodzaak om te moderniseren. Dat heeft natuurlijk alles met de moeilijke levensomstandigheden te maken." Speelt de ook in Mali oprukkende, maar niet- radicale, Islam daarbij een rol? "Het is een feit dat ook onder de Dogon de Islam oprukt, maar veel mensen slagen er in om het met het animisme te combineren. Alles versmelt met alles, net zoals door gemengde huwelijken de bevolkingsgroepen van Mali zich steeds meer met elkaar vermengen. Daarin verschillen we niet van Europa."

Cheick Oumar Sissoko is van oorsprong cineast en won in 1999 een Prins Clausprijs.