Poëzie en film op World Social Forum

februari 2007 -

Migratie, diaspora en ballingschap waren de thema's van een prikkelende serie poëzieoptredens en films tijdens het World Social Forum (WSF). Het WSF vond dit jaar voor het eerst in Afrika plaats, van 20 tot 25 januari 2007 in Nairobi, Kenia. Meer dan vijftigduizend bezoekers uit de gehele wereld kwamen bijeen om zich actief bezig te houden met mondiale sociale vraagstukken. Poetry Africa en het Durban International Film Festival bliezen deze sociale strijd leven in met het poëzie- en filmprogramma.

Poetry Africa en het Durban International Film festival zijn twee van de vier jaarlijkse festivals van het Centre for Creative Arts (CCA), onderdeel van de universiteit van Kwa-Zulu Natal in Durban, Zuid-Afrika. Het CCA was een van de deelnemende organisaties in het vijfdaagse Zuid-Zuidevenement Moving People: Africa-Asia Interface on Migration, Exile, and Diaspora, met kunsttentoonstellingen, paneldiscussies, poëzievoordrachten, filmvertoningen, muziekuitvoeringen en theatervoorstellingen.

Dichtermusicus Chiwoniso had veel succes met haar optreden. Met haar Zimbabwaanse collega Chirikure Chirikure trad zij op tijdens de openingsceremonie van het WSF. De gastheer van Poetry Africa, Pitika Ntuli, was daar met dichter Lebogang Mashile eveneens aanwezig.

Er ontstonden opmerkelijke samenwerkingsverbanden, die de kracht van de Zuid-Zuidsamenwerking bewezen. Zo werd Pitika Ntuli uitgenodigd door het Zanzibar International Film Festival, terwijl Lebogang Mashile in onderhandeling is met Kwani?, een van de Keniase partners van het CCA, over het uitgeven van een van haar boeken.

De partners van het CCA bij dit initiatief waren onder meer @Culture, een netwerk van Majlis, Magic Lantern Foundation, Point of View en een aantal onafhankelijke kunstenaars; Focus on Global South,Go-Down Arts Centre en Kwani? uit Nairobi; het Zanzibar International Film Festival; het Al-Kasaba International Film Festival uit de Palestijnse gebieden; en Hivos.

Pravasan Pillay is project manager van het Centre for Creative Arts, Durban