ArchiAfrika draagt bij tot kennis van Afrikaanse architectuur

januari 2007 -

ArchiAfrika is opgericht met als oogmerk Afrikaanse architectuur op de wereldkaart te zetten. Het mag vreemd lijken, maar Afrikaanse architectuur heeft nooit geprofiteerd van de toenemende wereldwijde aandacht voor andere Afrikaanse kunsten als muziek, literatuur, schilderkunst, beeldhouwkunst en dans. Dit gebrek aan aandacht kan niet verklaard worden door gebrekkige resultaten; de Afrikaanse architectuurgeschiedenis is rijk in diepte en variëteit en verdient meer wereldwijde bekendheid.

arch_market.jpg

Kariakoo-marktgebouw in Dar es Salaam

Afrikaanse architectuur wordt meestal geassocieerd met niet-academische, locale bouwkunst. Door de grote impact die kolonisten hebben gehad op het stedelijke Afrika (de meeste steden bestonden niet eens voor de kolonisatie) verwacht men de waarachtige Afrikaanse identiteit aan te treffen in dorpjes die onaangetast zijn door westerse invloeden of in de architecturale wonderen die door Afrikaanse voorouders zijn geschapen: de mysterieuze moskeeën in Djenne, Mali, de rotskerken in Lalibela, Ethiopië en natuurlijk de piramides in Egypte.

Hoe dan ook, er is veel meer te ontdekken. De Afrikaanse architectuur stierf beslist niet uit toen Afrikaanse architecten en bouwers door westerse invloeden werden aangeraakt. Integendeel, de Afrikaanse architectuur bleef zich ontwikkelen en bracht zijn eigen hedendaagse stijl voort.

Een voorbeeld daarvan is het Kariakoo-marktgebouw in Dar es Salaam in Tanzania. In 1974 gebouwd door architect B.J. Amuli, biedt het gebouw drie lagen aan marktoppervlak en vormt het het centrum van de Kariakoo-markt die zich tot in de buurt uitstrekt. Het gebouw is perfect voor zijn functie toegerust, maar ook aangepast aan zijn omgeving. Het voorziet in de noodzakelijke luchtcirculatie en het dak bestaat uit een reeks gigantische trechters om regenwater op te vangen, dat vervolgens in ondergrondse reservoirs wordt opgeslagen.

Er zijn veel meer fraaie voorbeelden als het Kariakoo-marktgebouw en vermoedelijk komen er nog meer. Afrikaanse architectuur neemt zijn eigen belangrijke plaats in in de wereldarchitectuurgeschiedenis, en die positie dient niet over het hoofd gezien te worden.

ArchiAfrika is in 2001 opgericht door vijf Nederlandse architecten die jarenlang in Afrika woonden en werkten. Het wil de waardering voor Afrikaanse architectuur vergroten, zowel op het Afrikaanse continent als in de rest van de wereld. Daartoe organiseert het evenementen met partners in Afrika, zoals de workshop en de conferentie over moderne architectuur in Oost-Afrika rond de onafhankelijkheid in Dar es Salaam in 2005. Ook is er een website die zich ontwikkelt tot een digitaal documentatie centrum. Projecten die recent werden gerealiseerd zijn een documentaire over moderne architectuur in Tanzania, een serie workshops met Afrikaanse immigranten in Amsterdam en steun aan de onderzoekscommissie van het African Architecture Today-congres in Kumasi, Ghana in 2007.