Clownconferentie in Braziliƫ viert de lach

januari 2007 -

Geen culturele maar 'komische diversiteit' was het thema van de vijfde internationale clownbijeenkomst Anjos do Picadeiro (Engelen van de Piste). Ruim tweeduizend clowneske kunstenaars togen op 4 december 2006 naar het Braziliaanse Rio de Janeiro om zeven dagen lang nieuwe acts op het publiek uit te testen en onderling ervaringen uit te wisselen.

clowns.jpg

(c) Anjos do Picadeiro

De conferentie, volgens de organisatie 'een ware viering van de lach', bestond niet alleen uit kolderieke zaken. De clowns bespraken ook serieuze kwesties, zoals de vraag of clown-zijn te leren valt. Daarnaast stond op het programma een menu van tien workshops. Zo gaf oud-voetballer en danser Sotigui Kouyaté uit Burkina Faso lessen in de regels van het theaterspel. Voor de workshop van de Mexicaan Aziz Gual over humor moesten deelnemers drie ballen van schuim ter grootte van een sinaasappel en het uiteinde van een bezem meenemen.

Het clownfestival beleefde zijn primeur in 1996, toen leden van Teatro de Anônimo een 'werkfeest' organiseerden om ervaringen uit te wisselen met collega's die zij bewonderden. De eerste editie was tegelijkertijd een hommage aan Benjamin de Oliveira, de eerste zwarte clown van Brazilië die in de 19de eeuw zijn circusacts opvoerde. Het informele karakter van het festival verdween toen SESC, het Braziliaanse netwerk van culturele centra, de tweede editie besloot te sponsoren waardoor het programma groeide en internationaliseerde. Toch belemmerden financiële moeilijkheden de doorgang van de volgende editie, waardoor de vierde Anjos de Picadeiro pas in 2004 plaatsvond.