Estrecho Dudoso: Costa Rica als epicentrum van beeldende kunst

januari 2007 -

Estrecho Dudoso (Doubtful Strait) is een groot internationaal evenement voor beeldende kunst dat wordt gehouden van 1 december 2006 tot 15 februari 2007 in Costa Rica. Het speelt zich af in musea, instituten en op openbare plekken in San José en Alajuela. Er doen meer dan zeventig kunstenaars mee, voor het merendeel afkomstig uit Latijns-Amerika.

Het evenement valt samen met de benoeming van San José tot culturele hoofdstad van Latijns-Amerika 2006. Virginia Pérez-Ratton van stichting TEOR/éTica liep al geruime tijd met plannen rond voor een dergelijk groot project. Toen het Hivos haar benaderde om in het kader van deze benoeming een evenement te organiseren met regionale kenmerken viel alles op zijn plaats. Nooit eerder is er in Midden-Amerika iets van deze omvang georganiseerd. Het voorstel werd internationaal zeer goed ontvangen en resulteerde in deelname en hulp van verschillende musea, kunstverzamelaars en organisaties.

Estrecho Dudoso is opgedragen aan de kunstenaars Juan Downey (Chili, 1940-1993) en Margarita Azurdia (Guatemala, 1931-1998). Beiden hebben veel betekend voor de beeldende kunst in Latijns-Amerika. Er zijn twee retrospectieve exposities over hun werk. Daarnaast zijn er nog vier collectieve exposities, ieder met een eigen thema en een specifieke plaats. De thematiek van de exposities is nauw met elkaar verbonden en loopt als het ware in elkaar over. De rode draad hierbij is het idee van grenzen. Geografische, politieke en symbolische grenzen. Grenzen in de allerbreedste zin van het woord.

Volgens curator Pérez is het evenement een weerspiegeling van de huidige wereld en de kunst, waarbij we poëtische werken zullen zien maar ook werken met politieke inhoud. Het evenement beoogt over grenzen heen te kijken en op die manier de relaties tussen de verschillende kunstenaars te versterken. "In een tijd waarin verscheidenheid het belangrijkste thema is bij de meeste projecten willen wij juist meer werken vanuit de overeenkomsten binnen die verscheidenheid. Dit kan bijdragen tot een groter en beter begrip voor het werk van kunstenaars op verschillende plekken van de wereld".