Nieuw afzetgebied voor Braziliaanse houtbewerkers door recycling/designproject

januari 2007 -

"We zagen dat veel mensen in de wijk allerlei dingen hergebruiken. Lege soepblikken doen dienst als plantenbak of als stoeltje. Het gebeurt vanwege geldgebrek, maar wij vonden het vooral heel erg mooi. Dat inspireerde ons en wij hebben van plastic flacons voor afwasmiddelen toen een vaas ontwikkeld. De kern is het plastic flesje, en de houten decoratieve vaas is daar omheen gemaakt."

vazen2.jpg

Lonny van Rijswijck en Nadine Sterk zijn twee vormgevers die pas onlangs zijn afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. Sterk: "Via onze opleiding en Straat, een bemiddelingsbureau voor sociale projecten, kwamen we terecht in een houtwerkplaats in Monte Azul, een van de favela's (krottenwijken) in São Paulo. De vaas is daar in productie genomen. Om de arbeidsomstandigheden in de werkplaats te verbeteren wilden we een machine aanschaffen, maar daar hadden we geen geld voor.

Eenmaal terug in Nederland bleek Droog Design gecharmeerd van onze Vase Monte Azul. Zij namen hem op in de collectie. Toen Gijs Bakker hoorde van onze machineplannen heeft Droog een veiling georganiseerd. Met de opbrengst daarvan gingen we terug naar São Paulo om die machine aan te schaffen. Dat was moeilijk. De mensen uit het atelier zijn macho's en namen ons niet serieus. Bovendien dachten ze dat wij veel geld hadden - dus wilden zij een hydraulische machine. Wij wilden een semi-automatische draaibank, ook omdat we niet wilden dat zij alleen maar op een knop hoeven te drukken, waarna de vazen er vanzelf uit komen. Uiteindelijk konden we hen overreden en is de machine die wij wilden aangeschaft.

Onze vaas wordt nog steeds geproduceerd. Voor de mensen daar is dat heel voordelig, want het houten speelgoed dat ze eerder maakten, leverde nauwelijks winst op. Met de vaas kunnen ze nog lang voort. Doordat Droog hem in de collectie heeft zijn er nieuwe afzetgebieden ontstaan. Wij willen graag terug naar Brazilië om andere producten ontwikkelen en om nog meer te leren. Wij hebben er veel ambachtelijke kennis opgedaan, terwijl de arbeiders van ons veel over ontwerpen hebben geleerd."