Anwar Ibrahim: "Educatie en cultuur zijn de motor van ontwikkeling"

juli 2007 -

De voormalige Maleisische minister en vice-premier Anwar Ibrahim reist de hele aardbol over om een dialoog tussen verschillende religies op gang te brengen. Hij is ervan overtuigd dat ontwikkeling alleen mogelijk is als er interactie is tussen mensen. "Educatie en cultuur zijn de motor van ontwikkeling. Het zorgt voor meer tolerantie en begrip. Mensen lopen zo snel achter fundamentalistische meningen aan, zowel hier in het westen als in moslimlanden. Daarom zijn er meer mensen nodig die hun nek uitsteken; christenen en moslims die de moed hebben om anderen ervan te overtuigen dat ze zich open moeten stellen voor anderen."

jul07_anwaribrahim.jpg

Anwar Ibrahim

Ibrahim - zelf overtuigd moslim - ijvert al sinds de jaren zeventig voor meer dialoog tussen mensen met verschillende levensovertuigingen. In 1998 werd hij opgepakt en veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens 'corruptie en sodomie'. In 2004 kwam hij vervroegd vrij na druk van onder andere Al Gore en Amnesty International. "Mensen zeggen vaak dat ze geen tijd hebben om te lezen, maar je kunt altijd een tijdje de nor in. Tijdens mijn eenzame opsluiting had ik tijd voor bezinning, om de Koran te lezen en het complete werk van Shakespeare."

Anwar Ibrahim (Penang, 1947) zegt het met een knipoog en zijn publiek moet er zachtjes om lachen. Hij was in juni 2007 in Nederland op uitnodiging van de Society for International Development (SID). Opvallend is zijn optimisme over de toekomst: "Als je naar Indonesië kijkt, zie je dat het mogelijk is: dat verschillende culturen vreedzaam en democratisch kunnen samenleven. Cultuur speelt hierin een cruciale rol. Indonesië bruist van de poëzie en cultuur, er is een vrije pers, er zijn eerlijke verkiezingen en er is openlijke kritiek mogelijk op de regering. Uiteraard kampt het land nog met grote problemen als armoede en corruptie. Maar het is op de goede weg en kan als gidsland fungeren voor andere moslimlanden.

Dat geldt trouwens ook voor India en Turkije. De gebeurtenissen in deze landen hebben veel meer effect op andere moslimlanden dan dictaten vanuit Washington. De EU en de VS moeten niet voorschrijven wat moslimlanden wel of niet moeten doen. Westerse landen hebben hun eigen democratie. Het gaat hen niets aan wat wij aantrekken en of we wel of geen baard hebben, 'that's our own bloody business'. Democratie is leven en laten leven, respect hebben voor elkaars cultuur en overtuigingen, niet vallen over futiliteiten maar alleen in actie komen als er sprake is van excessen."