Muzykstan, Centraal-Aziatische kunst op Biënnale in Venetië

juni 2007 -

Voor de tweede keer is er op de komende Biënnale van Venetië (10 juni – 21 november 2007) een paviljoen ingericht met werk van beeldend kunstenaars uit een vijftal Centraal-Aziatische landen. De eerste presentatie in 2005, samengesteld door de Russische curator Victor Misiano, is een groot succes gebleken. Er was werk te zien van kunstenaars uit Kazachstan, Kyrgyzstan en Oezbekistan. Het toonaangevende Britse kunstmagazine Frieze berichtte enthousiast over het werk.

jun07_muzykstan.jpg

Still uit Pustotsvet van Jamshed Kholikov

De presentatie in Venetië leidde onder meer tot verschillende tentoonstellingen in Polen, Italië en de Verenigde Staten. In 2005 was werk te zien van een groep kunstenaars, aangeduid als neo-nomaden, die zijn opgegroeid in de Sovjetperiode en vooral beschouwd worden als de pioniers van eigentijdse kunst in Centraal-Azië. De huidige presentatie laat werk van kunstenaars uit vijf landen zien: voor het eerst doen ook Tadjikistan en Turkmenistan mee. De tentoonstelling is samengesteld door een team van drie curatoren onder leiding van Yuliya Sorokina uit Kazachstan. Er is werk van een nieuwe, jonge generatie kunstenaars te zien die zich vooral bezighoudt met de cross-over tussen nieuwe media en eigentijdse muziek, waarbij dikwijls de laptop een belangrijke rol speelt.

Het paviljoen van de vijf Aziatische landen is Muzykstan gedoopt. Niet alleen lijkt die naam op de namen van de deelnemende landen, de naam heeft alles te maken met de belangrijke positie van muziek in de cultuur in deze regio. In het werk dat veelal bestaat uit performances, videokunst en installaties zoeken de kunstenaars een verbinding tussen populaire volksmuziek, rock, dance en eigentijdse kunst. Deze presentatievorm laat onverlet dat traditionele kunst een belangrijke inspiratiebron is voor deze kunstenaars, waarbij sociale en historische culturele achtergronden in een nieuwe context geplaatst zijn. Naast de hoofdtentoonstelling is er in het paviljoen een mediatheek ingericht met dvd's met muziek, film en performances. Bezoekers van het paviljoen kunnen het werk van hun keuze bekijken op bekijken op draagbare dvd-spelers.

Het paviljoen Muzykstan is mede gefinancierd door Hivos.