Radio in Ecuador: participatie en pluriformiteit

juni 2007 -

Het is vier uur in de ochtend wanneer Minga Kichwa, de Indiaanse afdeling van volksradio ERPE in Riobamba/ Ecuador, begint met haar ochtenduitzending. "Ajitutamanta: goedemorgen luisteraars en welkom bij Minga Kichwa": Julio César richt zich in Kichwa, de belangrijkste Indiaanse taal in Ecuador, tot de duizenden plattelandsbewoners in de regio voor het regionale en nationale ochtendnieuws, de contactberichten en 'vrolijke muziek voor het dagelijks ochtendgloren'.

Minga Kichwa is vanaf 1997 onderdeel gaan uitmaken van Red Kiechwa (Kiechwa-netwerk), een samenwerkingsverband van tientallen kiechwa-radiostations in de Andesregio, een initiatief van ALER (Latijns-Amerikaanse Vereniging voor Radio-onderwijs). Deze organisatie in Quito stelt via een netwerk van correspondenten en lokale radiostations culturele, informatieve en gelegenheidsprogramma's samen die vervolgens via de satelliet onder zo'n honderd radiostations in heel Latijns-Amerika worden verspreid.

Radio is in Latijns-Amerika nog steeds een ongekend populair medium, niet alleen op het platteland maar vooral ook in stedelijke gebieden. Zo zijn er in de jaren negentig talloze commerciële stations bijgekomen die zich voornamelijk richten op jongeren en stadscultuur, terwijl de volksradio's een stimulerende rol zijn gaan spelen in internationale Indiaanse emancipatieprocessen.

Zowel Juan Perez (directeur ERPE) als Luís Dávila (ex-directeur ALER) onderkennen de noodzaak om het medium radio constant aan te passen aan de snel veranderende Latijns-Amerikaanse realiteit. Hierbij bieden moderne technieken (satellietverbindingen en internet) uitkomst. Radio kan hierdoor sneller op de actualiteit inspelen, de veelzijdige stadscultuur op de voet volgen en een meer maatschappelijke in plaats van ideologische rol spelen. Zo kan radio zich omvormen tot een belangrijke 'publieke ruimte': een medium dat door haar participatieve en pluriforme karakter bijdraagt aan de versterking van cultuur en democratie.