Aina zet media en cultuur in bij ontwikkeling en wederopbouw

juni 2007 -

De Iraanse fotograaf Reza Deghati wil met zijn non-gouvernementele organisatie Aina een venster bieden op de wereld voor mensen in (voormalige) conflictgebieden als Afghanistan en Sri Lanka. Aina ('spiegel' in het Perzisch) leidt journalisten op en realiseert mediaprojecten."In vijf jaar tijd hebben wij acht tijdschriften opgericht in Afghanistan, waarvan het gratis kindertijdschrift Parvaz het grootste succes is. Het wordt in een groot deel van het land verspreid en gelezen door meer dan een half miljoen kinderen. Inmiddels is er ook een Parvaz in Sri Lanka en hopelijk volgen nog veel andere landen. Wij hebben in Afghanistan ook de eerste vrouwelijke cameramensen, journalisten en fotojournalisten opgeleid."

jun07_deghati.jpg

Foto: Mark Thiessen / National Geographic

Reza begon als tiener een tijdschrift om het onrecht in zijn land aan de kaak te stellen. Het eerste nummer van Parvaz ('vlucht' in the Perzisch) werd in beslag genomen. Reza ging verder, werd opgepakt en pas vrijgelaten toen Khomeini aan de macht kwam. Later trok hij voor Newsweek, Time, Geo en National Geographic de wereld over om oorlog en sociale wantoestanden te verslaan. Ondertussen begon hij overal jonge mensen op te leiden tot (foto)journalist.

"Het is niet makkelijk om mediaprojecten op te zetten in conflictgebieden, maar ons grootste probleem is toch de fondsenwerving. Het Westen onderschat hoe belangrijk media en cultuur zijn voor ontwikkeling en wederopbouw. Donateurs geven geld in ruil voor snelle, zichtbare projecten: de bouw van scholen, ziekenhuizen, huizen…Wij bouwen aan de volwassenen van morgen die geen ander voorbeeld hebben dan oorlog en conflicten. Ons werk voegt iets toe aan de noodhulp en aan de fysieke wederopbouw van het land. Aina verbindt gekwetste zielen. Als een kind zijn vader en zijn moeder voor zijn ogen ziet sterven, dan kun je natuurlijk een school voor hem bouwen. Maar dat kind zal slechts één idee in zijn hoofd hebben: zijn familie wreken! Dat is de menselijke natuur. Wij willen die vicieuze cirkel van geweld doorbreken door die kinderen de educatieve en culturele middelen te geven om te bouwen aan een vredescultuur. Want zonder culturele wederopbouw blijven oorlogen en conflicten altijd bestaan."