Chinees alternatief documentairefestival zet door

juni 2007 -

In Yunnan, Zuid-China, werd in april 2007 voor de derde maal Yunfest gehouden: een internationaal documentairefestival dat een platform biedt voor de groeiende onafhankelijke documentairewereld. Het festival bestaat uit verschillende onderdelen, variƫrend van een competitie voor Chinese makers, een jeugdforum, een sociaal visueel educatieprogramma tot visuele antropologie.

jun07_yunnan.jpg

Still uit Bimoji van Yang Riu

Dit jaar moest het festival noodgedwongen zich beperken tot de competitie van Chinese werken en vertoning van internationale documentaires (met bijdragen van IDFA en Holland Film). De organisatoren, waaronder de Yunnan Academy of Social Sciences – een provinciale afdeling van de nationale overheidsdenktank – kregen mondeling bericht van de lokale overheid dat het festival niet door kon gaan in Kunming. Hierop besloten zij het festival te houden in een nabijgelegen dorp Dali. De publieksaantallen daalden: van de oorspronkelijke tienduizend ging het naar enkele honderden.

"Het belangrijkste is dat het festival door kon gaan," zegt organisator Yang Kun. "Wellicht heeft het te maken met de inhoud van de werken," al wil hij niet ingaan op de vraag wat gevoelig zou liggen. Yang Kun merkt juist op dat het opvallende in 2007 is dat jonge makers vaker kiezen voor persoonlijke onderwerpen, zoals de zoon van een mijnwerker die zijn familiegeschiedenis vastlegt in Sanlidong. De organisatie geeft hier de voorkeur aan boven makers die – volgens Yang Kun - juist te grote politieke onderwerpen kiezen, alleen maar om opgemerkt te worden door internationale festivals.

Het festival staat er in 2009 gewoon weer. Om een herhaling van dit jaar te voorkomen, wil de organisatie meer aandacht besteden aan communicatie met de overheid. "Het festival doet niets illegaals. We doen ons best om transparant te zijn over ons handelen," zegt Yang Kun. In de herfst van 2007 zal een selectie van Yunfest in ieder geval te zien zijn in Beijing, Shanghai en Guangzhou.