Zwijgzame ouders

maart 2007 -

Regisseuse Socheata Poeuv werd in een vluchtelingenkamp geboren nadat haar ouders wisten te ontkomen aan het schrikbewind van Pol Pot in Cambodja. Ze groeide op in de Verenigde Staten, samen met haar broer en twee zussen. Pas toen ze vijfentwintig was vertelden haar ouders dat zij het enige kind van hen samen was. Haar moeder had een zoon uit een eerder huwelijk en adopteerde de twee dochters van haar overleden zus, Poeuvs tante. Poeuv verbaast zich over zo veel zwijgzaamheid. Ze wil weten wat haar ouders in Cambodja hebben meegemaakt. Ze neemt hen mee op reis naar hun verleden: het kamp waar zij zaten, de plek waar haar tante begraven moet liggen, en de plaats waar ze zelf werd geboren, in een bos waar eens het vluchtelingenkamp was opgeslagen. Haar ouders houden ook tijdens de reis door hun vaderland hun zwijgzaamheid vol. Ze kunnen er niet over praten. Poeuv krijgt haar vader nog mee voor een bezoek aan een vrouw die voor de Rode Khmer heeft gewerkt, maar kort daarna stort hij in. Het is hem teveel.

newyearbaby.jpg

New Year Baby is vooral een reconstructie van een persoonlijke geschiedenis. Poeuv zet de feiten op een rij en filmt de plaatsen waar deze zich hebben afgespeeld. De gruweldaden van de Rode Khmer die ze laat zien, zijn wel erg bekend. De gebeurtenissen noch de personages komen echt tot leven, en wat de film daardoor mist is spanning en ontroering. Enkele scènes met haar vader vormen daarop een uitzondering. Daar slaagt Poeuv erin te laten zien hoe deze zachtaardige man zich geen raad meer weet met zijn getormenteerde ziel. Daar weet ze de kijker te raken.

New Year Baby won de Movies that Matter Award op het IDFA 2006. De documentaire is nog te zien op het filmfestival van Amnesty International, 14 tot en met 18 maart 2007.