Enthousiaste reacties bij Sahel Opera in Bamako

maart 2007 -

Na veel hindernissen te hebben overwonnen, onder andere vanwege de plotselinge dood van de producent eind 2006, ging op 17 februari eindelijk Bintou Wéré, un Opéra du Sahel in première in Bamako, de hoofdstad van Mali. Enkele reacties uit het publiek.

sahel2007-1.jpg

Copyright: Prince Claus Fund. Photo: Diango Cisse, Bamako

Amadou Dama, reisorganisator: “Prins Claus leeft niet meer, maar in Afrika zijn de doden niet dood. Met deze opera blijft hij in onze harten. Cultuur is sterker dan oorlog.  Alleen zo kan men de dagelijkse problemen overstijgen. Met deze opera laat je zien welke kracht cultuur kan hebben. Mali heeft geluk gehad dat de première hier is opgevoerd. Daar moeten we trots op zijn. Er is nog nooit een dergelijk spektakel hier opgevoerd.”


Copyright: Olivier Verstraeten

Fenny Steenks, medewerker van de Nederlandse ambassade: “De locatie was prachtig. Er was een podium gebouwd aan de Niger, de levensader van Mali. Voor de gelegenheid was de nabij gelegen brug over de Niger afgesloten. Het verkeerslawaai maar ook het licht van de lantaarnpalen zou immers de voorstelling sterk hinderen. Het publiek zat op stoelen in een speciaal voor deze gelegenheid gebouw openluchttheater. De voorstelling werd in verschillende lokale talen uitgevoerd. Uit de reacties werd duidelijk dat het verhaal over Bintou Wéré, die samen met een groep mannen richting Europa trekt, heel herkenbaar was. Hoofdrolspeelster was Djeneba Kone, een prachtzangeres die hiermee hopelijk veel aandacht krijgt. Op de radio was veel te horen geweest over de Sahel Opera en in de hele stad hingen affiches, het leefde echt.”


Copyright: Prince Claus Fund

Marja  Oostwoud Wijdenes, reisgids: “Het zag er prachtig uit en het was een unieke locatie. Het is geweldig om tussen Malinees publiek te zitten. Alles wordt intens meebeleefd en van commentaar voorzien. Ik versta niet zo heel goed Bambara, maar je voelt de herkenning en daarmee een soort saamhorigheid.”

7, 8 & 9 juni te zien in Muziekgebouw aan ’t IJ tijdens het Holland Festival in Amsterdam, in Oktober in Théâtre du Châtelet, Parijs.

Lees verder: Opera uit de woestijn, artikel in het maart-nummer van het tijdschrift Internationale Samenwerking.