Het Audiovisuele Universum van Indiaanse Volken

mei 2007 -

Wie denkt dat Indianen in Latijns Amerika nog geloven dat een foto hun ziel wegneemt of hard weglopen voor een videocamera heeft het mis. Sinds de eerste antropologische en artistieke experimenten in de jaren zeventig en tachtig is er op dit continent een heuse Indiaanse film- en videoproductie ontstaan.

indianen.jpg

Een overzicht met producties van recente datum was eind april in Lima-Peru te zien op Het Audiovisuele Universum van Indiaanse Volken (Universo Audiovisual de los Pueblos Indígenas). Hier werd een selectie vertoond van het 8e Internationale Indiaanse Film en Video Festival dat in 2006 in Oaxaca-Mexico werd gehouden en de Premio Anaconda 2006, een prijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt aan de beste audiovisuele productie gemaakt door een gemeenschap uit het Latijns Amerikaanse tropisch regenwoud. Het aanbod varieerde van klassieke documentaires en politiek getinte pamfletten tot animatie en fictiefilms.

Veel van de producties zijn gesproken in lokale talen en de films gaan vaak over voor Indiaanse gemeenschappen actuele onderwerpen als emancipatie, het verkrijgen van politieke rechten of natuurvervuiling en het verlies van biodiversiteit. Aan het eind van het filmoverzicht werd de winnende film van de Premio Anaconda vertoond; de eerste fictiefilm geproduceerd door de Indiaanse gemeenschap Movima uit de Boliviaanse Amazone over de exploitatie ten tijde van de hacienda’s, de plundering van hun land en hun hoop om in de toekomst autonoom te kunnen leven.

Wat vooral opvalt in het merendeel van de films is de behoefte van Indiaanse gemeenschappen om onderling te kunnen communiceren, om in contact te staan met andere Indiaanse volken, groeperingen en instellingen over het hele continent. Daarom werd tijdens het filmoverzicht in Lima ook de 4e Internationale Indiaanse Workshop voor Communicatie en Ontwikkeling georganiseerd. Tijdens deze workshop werd nadruk gelegd op het vormen en onderhouden van netwerken en op de noodzaak en bovenal het plezier om moderne communicatiemiddelen te gebruiken om met andere Indiaanse gemeenschappen en individuen in Latijns Amerika in contact te staan.