Mathare Youth Sports Association maakt Keniase meisjes weerbaar en zelfstandig

mei 2007 -

Mercy Vugutsa was negen toen zij zich in 2002 aansloot bij het meisjesvoetbalprogramma van de Mathare Youth Sports Association (MYSA). "Met de vergoeding die ik zou krijgen als we een voetbaltoernooi wonnen wilde ik mijn moeder verlossen van de dagelijkse strijd om voedsel, kleren, schoolgeld en andere eerste levensbehoeften. Ook wilde ik voorkomen dat ik in verkeerd gezelschap zou geraken en zwanger zou worden, zoals ik bij andere meisjes in de sloppenwijk had zien gebeuren", zegt de dertienjarige Vugutsa. Haar team True Colours won de prijs in de categorie '16 jaar en jonger' tijdens het vierde internationale MYSA-meisjestoernooi dat van 6 tot en met 9 april 2007 in Nairobi plaatsvond. Elk meisje in haar team ontving tienduizend shilling (ongeveer 134 euro). Vugutsa is van plan om door te gaan met voetbal en zelfs coach te worden, om meer vrouwen te trainen in het spel dat voor velen zo'n verschil maakt in een van de grootste sloppenwijken van Nairobi.

Serah Odeke, doelvrouw bij Mathare United: "Door voetbal verweer ik mij tegen doelloos rondhangen en andere ondeugden, seks voor het huwelijk, AIDS en andere geslachtsziektes, voortijdig overlijden, prostitutie, zwangerschap op jonge leeftijd en drugs. Maar het stelt me ook in staat de kost te verdienen."

De meisjes zijn het erover eens dat om in het voetbal te slagen, zij doof moeten blijven voor hoon vanuit de samenleving, zichzelf respecteren en vastbesloten zijn om in het gareel te blijven. Dan verdienen zij het geld waarmee zij hun schoolgeld betalen, boeken en een uniform kopen, een sportuitrusting, matrassen en dekens voor henzelf en hun familie. Voetbal heeft deze meisjes met een eenvoudige achtergrond daarnaast in staat gesteld om te reizen naar landen als Nederland, Noorwegen, Italië, Tanzania en Oeganda, om daar aan toernooien deel te nemen. Ook zijn vrouwen opgeleid tot coach, scheidsrechter en bestuurder.

Voetballen in de overwegend conservatieve Keniaanse samenleving is voor vrouwen een uitdaging; zij worden beschouwd als 'manwijven' of op zijn minst als 'niet vrouwelijk genoeg'. Jongens mijden zulke meisjes, tot zij zien wat zij met spelen verdienen.

MYSA versterkt en verenigt niet alleen mensen door middel van voetbal, maar promoot ook de wijk Mathare, als de vrouwen uit de sloppenwijk een toernooi winnen.