Reyum: gastvrij instituut voor Cambodjaanse cultuur

mei 2007 -

Cambodja is een getraumatiseerd land. De gevolgen van de terreur van de Rode Khmer zijn er nog altijd voelbaar en zichtbaar. Het schrikbewind van Pol Pot van 1975 tot 1979 heeft naar schatting twee miljoen Cambodjanen het leven gekost. Onder deze 'vijanden van de revolutie' bevonden zich veel intellectuelen en kunstenaars. Bovendien werden ten tijde van de 'killing fields' talloze kunstschatten vernietigd. Naast het humanitaire drama vond er dus ook een culturele kaalslag plaats.

Ingrid Muan (1964-2005) en Daravuth Ly besloten daarom eind 1998 tot de oprichting van Reyum. In eerste instantie gebruikten deze idealistische docenten aan de Royal University of Fine Arts in Phnom Penh hun instituut als tentoonstellingsruimte voor moderne beeldende kunst, vervaardigd door collega's. Vervolgens wisten zij Reyum te ontwikkelen tot een gerenommeerd forum voor onderzoek, documentatie, beheer en promotie van traditionele én hedendaagse Cambodjaanse kunst en cultuur.

Reyum hecht veel waarde aan educatie. Bijvoorbeeld door het uitgeven en verspreiden van boeken in de officiële nationale taal: het Khmer. Hiermee hoopt het instituut bij te dragen tot de ontwikkeling van een leescultuur in Cambodja. Daarnaast heeft Reyum een school die kansarme kinderen lessen in tekenen en schilderen aanbiedt, onder meer om hun verbeeldingskracht bij te brengen, waarvan zij later in hun werk kunnen profiteren.

Alle tentoonstellingen, voorstellingen, lezingen en andere activiteiten van Reyum zijn gratis toegankelijk, meldt de website nadrukkelijk. Gastvrijheid staat voorop: "Reyum offers a space of encounter for students, professors, townspeople and foreign visitors."