Strømme Foundation nieuwe partner voor Kracht van Cultuur

mei 2007 -

De Noorse Strømme Foundation heeft zich aangesloten bij het netwerk van partners van de Kracht van Cultuur en maakt nu plannen voor een Noorstalige editie van deze website. Een korte schets van deze organisatie:

stromme.jpg

"Elke vorm van ontwikkelingswerk impliceert een ontmoeting tussen culturen en is gebaseerd op fundamentele gelijkheid. Dit vormt de basis voor culturele uitwisseling op de terreinen van literatuur, muziek, theater en films tussen Noord en Zuid." Aldus Øistein Garcia de Presno. Zuid-Azië, Oost- en West-Afrika en Zuid-Amerika zijn de regio's waar de Noorse organisatie zijn belangrijkste werkzaamheden concentreert.

Waardigheid bevorderen, mensen zelf keuzes laten maken en hun eigen verantwoordelijkheden laten nemen. Dat zijn de belangrijke waarden in de holistische benadering die de Strømme Foundation kiest om armoede te bestrijden. Naast aandacht voor onderwijs en microfinanciering, is cultuur een belangrijk onderdeel van de activiteiten.

Projecten variëren van het ondersteunen van sportorganisaties tot het bouwen van een muziekstudio, of het financieren van theatervoorstellingen. Ook cultureel ondernemerschap, cultureel erfgoed van etnische groeperingen, media en ICT zijn belangrijke aandachtsgebieden.

De Strømme Foundation was een van de medeorganisatoren van The Arterial, een conferentie in maart 2007 in Senegal over de versterking van de Afrikaanse kunstsector. De organisatie steunt ruim honderd projecten in twintig landen. Naamgever van de organisatie is pastoor Olav Kristian Strømme. Hij startte in 1960 een nieuwe manier van fondsenwerving in Noorwegen, waarmee hij miljoenen ophaalde om mensen in nood in het Zuiden te helpen. Na zijn dood in 1976 werd de Strømme Foundation opgericht. Op het hoofdkantoor in Kristiansand werken dertig mensen. De Strømme Foundation heeft vier regionale kantoren: in Colombo (Sri Lanka), Kampala (Oeganda), Bamako (Mali) en Lima (Peru).