Rwandese vrouwen drummen zich door glazen plafond

november 2007 -

In Rwanda mogen volgens de traditie alleen mannen drummen. Toch bestaat er in het Oost-Afrikaanse land sinds twee jaar een ambitieuze drumgroep voor vrouwen.

photo

"Eerst drumden ze alsof ze ziek en zwak waren, maar inmiddels doen ze niet meer onder voor de mannen." Odile Gakire Katese loopt naar de grote zaal van het cultureel centrum in Butare, Rwanda. Binnen rammen negen vrouwen met stokken op trommels alsof hun leven ervan afhangt. Het geluid is tot in de straten van het universiteitsstadje te horen. "Wij zijn de eerste vrouwelijke drummers in Rwanda", vertelt Jackie Umubyeyi trots. Cultureel gezien is het uit den boze voor vrouwen om te drummen; dat is een mannenaangelegenheid. "Het lijkt wel een wonder. Als we optreden komt er veel publiek, want iedereen wil zien of vrouwen het echt kunnen. De mannen zijn misschien wel bang dat wij het in de toekomst van hen overnemen", lacht Jackie.

Het doel van de drumgroep Women's Initiatives is niet alleen het doorbreken van het 'glazen plafond'; uiteindelijk moet de groep winstgevend worden. "Een aantal deelneemsters is weduwe geworden tijdens de genocide van 1994", vertelt directrice Odile. "Dit is voor hen een manier om inkomen te genereren voor het gezin." Tot voor kort oefende Women's Initiatives drie keer per week. Inmiddels zijn zij alle werkdagen in het centrum te vinden.

"Eind november komt een drumgroep uit Burundi lesgeven aan de dames", vertelt Odile, terwijl speciaal voor de gasten alvast een deel van de ingestudeerde ritmes wordt weggegeven. In december komt de Senegalees Doudou N'diaye Rose (79) les geven. N'diaye Rose is een van Afrika's bekendste drummers, die succesvolle drumgroepen heeft opgezet. Een daarvan bestaat geheel uit zijn eigen dochters en kleindochters.

In januari 2008 moet deze lange oefenperiode resulteren in een nieuwe tournee, met een verrassend repertoire. Odile: "We willen niet alleen bekende ritmes drummen, maar we proberen ook met vernieuwende muziek te komen."

Women's Initiatives is opgericht door UCAD, een netwerkpartner van het Prins Claus Fonds.