Ogova Ondego: "Maak kinderen bewust van de invloed van film"

november 2007 -

Als jurylid van het kindermediafestival Cinekid verbleef Ogova Ondego ruim een week in Nederland. De uit Nairobi afkomstige Ondego is filmcriticus en organisator van Lola Kenya Screen in Kenia dat in augustus 2007 voor de tweede keer plaatsvond. "Voor zover ik weet zijn wij het enige filmfestival in Afrika dat zich richt op kinderen. Dat maakt ons festival bijzonder omdat er weinig culturele activiteiten voor kinderen zijn in Afrika. Feitelijk zijn er niet veel verschillen tussen Cinekid en Lola Kenya Screen in de manier waarop het festival is opgezet. Beide festivals willen kinderen bewust maken van de werking, waarde en invloed van film en audiovisuele media op het dagelijkse leven.

Met 4300 bezoekers en de inzending van 270 films uit  45 landen zijn we zeer tevreden over de tweede editie van Lola Kenya Screen. Dat ik nu als jurylid van Cinekid ben gevraagd, voelt als een erkenning voor ons festival, maar stelt mij natuurlijk ook in staat mijn blik te verruimen en nieuwe contacten te leggen.

Een verschil is er wel. Cinekid heeft ook een jury van volwassenen die een vakprijs uitreikt. Dat doen wij dus niet. In Nairobi zijn de kinderen actief in alle onderdelen van het festival. De kinderen vormen zelf een jury, staan de pers te woord en nemen deel aan workshops."

Uiteraard is de perceptie van een kinderfilmfestival in Afrika totaal anders dan in West-Europa. Ondego: "Film wordt in Kenia gezien als luxe. Toch slagen wij erin om ook kinderen uit de sloppenwijken van Nairobi bij onze activiteiten te betrekken. Dankzij de inzet van verschillende familienetwerken mogen we kinderen uit alle sociale lagen op ons festival verwelkomen. Dat is van het grootste belang omdat voor veel kinderen de deelname aan het festival een grote invloed kan hebben op hun wereldbeeld, maar ook op henzelf."

Lola Kenya Screen wordt ondersteund door onder meer het Goethe Instituut, ComMattersKenya, het Deens Filminstituut, het Prins Claus Fonds en ArtMatters.