Suriname Jazz Festival stimuleert muziekonderwijs

november 2007 -

"Muziekeducatie is een van de pijlers van de culturele ontwikkeling van ieder individu", zegt Jan van Charante, directeur van de stichting Suriname Jazz Festival. "Door omstandigheden is dit in Suriname geen verplicht onderdeel meer in het basisonderwijs. Ook privé zijn de mogelijkheden beperkt, waardoor er een daling in de kwaliteit van muziek valt te bespeuren. De stichting Suriname Jazz Festival heeft als voornemen om voorgenoemde daling door muziekeducatie te helpen opheffen. Het stimuleren van muziekeducatie zorgt voor ontwikkeling van Surinaams talent. Dat betekent dat Suriname zich beter kan presenteren tijdens het festival. Het resulteert ook in betere culturele vorming".

photo

Eind oktober 2007 organiseerde de stichting voor de zesde keer het Suriname Jazz Festival. De in totaal vier muziekscholen in Suriname traden allemaal op, inclusief de school uit Lelydorp, zo'n twintig kilometer buiten Paramaribo. Daarnaast doen de vier muziekscholen in 2008 mee aan de pilot van het educatieve programma Two way train the trainer, een initiatief van de stichting. Hierbij zullen leraren van de vier muziekinstellingen op verschillende momenten in het jaar overleg plegen met buitenlandse collega-muziekdocenten. Deze wederzijdse kennisoverdracht moet vervolgens leiden tot een kwaliteitsverbetering en een grotere verscheidenheid van het muziekonderwijs in Suriname.

Afgelopen festival stond in het teken van het thema ' Jazz meets Roots'. Lokale Surinaamse muziekstijlen met hun kenmerkende zangtechnieken en percussie-instrumenten werden in deze regio vermengd met invloeden van de New Orleans-jazz, Afro-Cubaanse muziek en calypso. Dit resulteerde in de typisch Surinaams-creoolse dansmuziek, de Kaseko.

"Tijdens de eerste vijf jaar van het festival hebben we kennis opgedaan met de zogenaamde Kaseko-jazz, een fusion tussen de dansmuziek Kaseko en moderne jazz. Wij zijn er als organisatie van overtuigd dat de kracht van ons festival in deze stijl ligt. Dit jaar bijvoorbeeld gaf de jazzgroep van de Effendi Ketwaru school een succesvol optreden in samenwerking met de dans/zanggroep van culturele vereniging NAKS. Er werd zeer ritmisch gezongen en gedanst op jazzmuziek die door Surinaamse componisten is geschreven. Dit is de eerste keer dat er sprake was van een gecombineerd optreden", zegt Van Charante.