Een stad die uit zijn voegen barst

november 2007 -

Film: Tehran Has No More Pomegranates - Massoud Bakhshi

Met Tehran Has No More Pomegranates heeft Massoud Bakhshi een aparte en verfrissende documentaire gemaakt. Geen verhaal uit de werkelijkheid, of een veredelde reportage, maar een vernuftig geconstrueerd portret van een stad. Feitelijk kijken we naar het materiaal dat Bakhshi verzamelde voor een documentaire die hij 'om meerdere redenen niet heeft kunnen afmaken.' Aan het begin van de film schenkt hij zijn banden aan het archief van het Documentary & Experimental Film Center, waar hij zelf werkt.

photo

Still uit Tehran Has No More Pomegranates

Bakhshi legt historische beelden van Teheran naast opnames van de moderne miljoenenstad van nu en zoekt de verschillen. Met veel ironie bejubelt hij de verworvenheden van deze tijd. Geen hutjes van klei, geen ongeletterde boeren, geen ziektes door het vervuilde water, maar mooie flats, snelwegen, intellectuelen, supermarkten en, bij Gods gratie, schoon water. Alle mensen die hij spreekt zijn tevreden, ja heel tevreden met het leven in Teheran. Op één man na, maar die moppert altijd. Als Bakhshi hem vraagt waarom, geeft deze man evidente antwoorden. De stad is smerig, de lucht vervuild, de mensen zijn arm.

Dan zoomt Bakhshi in op de verschillen: oude huizen en armoede in het zuiden van de stad, nieuwbouw en rijkdom in het noorden. Een ingenieur wil alle oude gebouwen slopen en er uniforme nieuwbouw voor in de plaats zetten. We zien een jong stel in een luxueuze flat van zeshonderd vierkante meter en een grote familie in een huisje van een kamer.

Het lijkt wel of de film steeds sneller gaat draaien, steeds weer zien we al die auto's over de snelwegen razen, Bakhshi schept doeltreffend het beeld van een stad die uit zijn voegen barst, mensen die almaar meer en sneller willen. Dan komt hij met een rampzalige voorspelling: onder de grond rommelt het en Teheran zal getroffen worden door een enorme aardbeving. Die zal de stad wegvagen, miljoenen doden eisen en ziekte en armoede verspreiden.

Knap van Bakhshi om een film te maken die dramatisch en grappig tegelijk is, een gezonde dosis spot bevat zonder cynisch te zijn en ook nog eens beeldend en informatief is.

Tehran Has No More Pomegranates is te zien op het IDFA, van 22 november tot 2 december 2007.