Kunstopleiding van start in Ramallah

oktober 2007 -

Kunstenaar en projectleider van de Noorse nationale kunstacademie (KHIO), Henrik Placht, heeft zich een belangrijke positie verworven binnen de Palestijnse kunstsector. Drie jaar geleden richtte een groep bezorgde kunstenaars en kunstbeoefenaren de Palestinian Association for contemporary Art, PACA, op. Zij wilden in samenwerking met de KHIO een Palestijnse kunstopleiding opzetten. Een andere kwestie was een nationaal kunstmuseum.

photo

Op 10 september 2007 was de International Academy of Art Palestine (IAAP) een feit. De eerste vijftien studenten konden hun eerste les bijwonen van een bachelor of fine arts-opleiding in Ramallah. Ze waren geselecteerd tijdens een toelatingsexamen van een week op de academie, die gevestigd is in een gerenoveerd pand in El Bireh. Dit voormalige huis van de Palestijnse historicus Aref Al Aref diende twintig jaar geleden al eens als kunstgalerie.

De IAAP krijgt gedurende drie jaar een vaste subsidie van de Noorse regering (1,5 miljoen dollar) en van de KHIO. Het is het eerste onafhankelijke Palestijnse kunstinstituut dat een graad mag verlenen. Het richt zich op hedendaagse visuele kunst in verschillende disciplines. Op drie Palestijnse universiteiten wordt ook een kunstopleiding aangeboden. Deze leiden echter leraren op voor het middelbaar onderwijs en zij richten zich vooral op traditionele Arabische kunst.

Een andere uitdaging voor Placht is de oprichting van een Palestijns nationaal kunstmuseum. De advocaat Mazen Qupty uit Jeruzalem is in het bezit van de grootste verzameling Palestijnse beeldende kunst. Hij heeft besloten om zijn privé-collectie ten behoeve van dit museum ter beschikking te stellen. De collectie omvat 150 objecten, meest schilderijen, en vertegenwoordigt zo'n 40 kunstenaars.

Placht zei op de Noorse radio dat een Palestijnse droom nu bewaarheid lijkt te worden. Er zijn echter obstakels; de vestigingsplaats, Jeruzalem of Ramallah, is er een van. Financiering en een professionele staf zijn ook nog een punt van zorg.