Moslimfilmfestival in Tatarstan breed gedragen

oktober 2007 -

Het internationale filmfestival Golden Minbar is een podium voor moslimcinema. In september 2007 vond in Kazan de derde editie plaats. De vertoonde films (fictie en documentaires) zijn voornamelijk gemaakt door filmmakers uit de Arabische wereld. Daarnaast waren films uit Iran, Europa, de VS en Centraal Azië opgenomen in het programma.

photo

Moefti Sheikh Ravil Gajnutdin - president van het filmfestival - spreekt zijn openingstoespraak.

Het spectrum aan thema's was breed: films over Soefisme, atoomproeven in Kazakstan en Saoedi-Arabische melodrama's passeerden de revue. Opvallend veel films behandelden de situatie van moslims wereldwijd, met soms wat te veel nadruk op de slachtofferrol zoals in films met als thema de oorlog in Bosnië Herzegovina en Irak, spanningen tussen hindoes en moslims in India en de islamofobie in de VS.

Opmerkelijk waren diverse cinematografische experimenten: de stomme zwart-wit film Mirrors of Silence (Nawaf Al-Janahi, Verenigde Arabische Emiraten) en de prachtige korte film Rise and Shine van de Egyptenaar Sherif El-Benday. De filmmaker vertelt in slechts negen minuten het levensverhaal van een werkende moeder die zenuwachtig op zoek is naar haar huissleutels.

Het filmfestival vond plaats op initiatief van de adviesraad van moefti's in Rusland, het Islamitische Cultuurcentrum in Rusland (ICCR) en het Ministerie voor Cultuur van Tatarstan. De grote betrokkenheid vanuit de moslimgemeenschap spiegelt de opleving van de islam in Rusland. Het getuigt ervan dat religie weer haar intrede viert in het openbare leven van Rusland sinds het uiteen vallen van de Sovjet Unie in 1991.

Tatarstan – rijk door onder andere olie en gas - is een van de zeven Russische provincies waar de meerderheid van de bevolking, de Tartaren, moslim is. In de hoofdstad Kazan wonen ruim 50% Russen (orthodoxe christenen) en 40% Tataren (moslims) naast en met elkaar. Het stadsbeeld van Kazan wordt dan ook bepaald door moskeeën en kerken. In het Kremlin van Kazan, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, prijkt naast de Maria-Boodschap-kathedraal (1561/62) de in 2005 herbouwde Qolşärif-moskee - de grootste moskee van Rusland.

In Kazan blijkt het samenleven van moslims en christenen vanzelfsprekend. Wellicht kende daarom ook de Minister van Cultuur de film The Peace Tree van de Canadese Mitra Sen de prijs toe voor 'humaniteit in de filmkunst'. Sens film vertelt over de wens van twee kleine meisjes, een moslima en een christen, om elkaars feestdagen samen te vieren, ondanks de ressentimenten van hun ouders.