Beelden van extase en verstilling bij Act of Faith

oktober 2007 -

Act of Faith is dit keer de titel van de jaarlijkse foto-expositie Noorderlicht, in en om Groningen. De expositie wil de conflicten op het raakvlak van persoonlijke waarden en maatschappelijke systemen verkennen.130 fotografen van over de hele wereld zijn uitgenodigd om hun visie op dit thema te geven.

photo

Het geloof is vaak een excuus om economische en territoriale twisten uit te vechten. Veel van de foto's lijken over de gebruikelijke etnische/religieuze twisten te gaan, beelden die ik ken van televisie. Extatisch zwaaiende mensen, woedende moslims, wanhopige sikhs, zelfingenomen protestanten, eens zo mooie meisjes die met zuur zijn overgoten vanwege een of andere overtreden regel. Zijn dat acts of faith? Is het geloof van de anderen altijd zo bedreigend?

Het gevaar van fotografie is dat het graag schreeuwt, dat een foto op je netvlies wil blijven branden. In tweede instantie vallen pas de verstilde beelden op. De beelden die met liefde en respect voor het onderwerp zijn gemaakt. En de kinderen, die er nog wat verdwaald uitzien in het geloof van hun ouders. De lege blik van het jongetje van David Farrel, zijn hoofd vol onbegrepen verhalen en een kruisje van as op zijn voorhoofd.

photo

Of dat andere jongetje, van Abir Abdullah, die een kom vol heilige melk in zijn mond krijgt gegoten. Ze lijken net zo verbaasd als ik wanneer ik naar hun mij vreemde rituelen kijk. Waar gaat deze foto eigenlijk over? Waarom drukt die moeder het gezicht van haar zoontje tegen een steen aan?

photo

Het is belangrijk de verhalen bij de foto's te lezen. Bijvoorbeeld bij de foto van een wonderlijk gezellig aandoend tafereel van een vader die met zijn twee kleine kinderen een schedel heeft opgegraven. Elke vijftien jaar worden in Thailand de niet geclaimde graven geruimd, en alle inwoners helpen mee. De beenderen van de vergeten doden worden schoongemaakt en herbegraven. Omgeacht afkomst, status en geloof; iedereen bij elkaar en door elkaar heen.