Muziek en maatschappijkritiek bij Women Unite Senegal

oktober 2007 -

De vrouwen van Women Unite Senegal staan in oktober 2007 op diverse Nederlandse en Belgische podia om hun kritische boodschap ten gehore te brengen. De vijf zangeressen, afkomstig uit verschillende regio's in Senegal, brengen ieder hun eigen muziektraditie en culturele achtergrond in. Hierdoor ontstaat een geheel eigen geluid. In hun veeltalige repertoire snijdt het vijftal maatschappelijke problemen aan als huiselijk geweld en Aids.

photo

(c) Fotogafie Velu

In 2005 bracht zangeres en regisseuse Leoni Jansen de groep bijeen in samenwerking met Mundial Productions en de Senegalese cultuurorganisatie Ngaari-Laaw AED. De vrouwen - die elkaar voor de formatie zelfs niet konden verstaan – beleefden een jaar later hun Nederlandse première op Festival Mundial. Bovendien namen ze deel aan het Senegalese project Initiative Fuuta, een songfestival voor vrouwen rondom het thema 'Stop Aids Now'.

De naam Women Unite Senegal doet vermoeden dat de band alleen uit vrouwen bestaat, maar er zitten wel degelijk drie mannelijke muzikanten in de groep. Zij bespelen traditionele instrumenten als de kora, de ngoni en de sabar, die van oudsher alleen aan mannen zijn voorbehouden. Hoewel de band pleit voor meer vrouwelijk initiatief in de door mannen gedomineerde muziekwereld is het twijfelachtig of hun boodschap op deze manier goed overkomt.

Daar staat tegenover dat een wereldster als de Malinese Oumou Sangeré ook begeleid wordt door mannelijke muzikanten en tegelijkertijd de polygamie in haar samenleving succesvol aan de kaak stelt. Aanvankelijk werden haar concerten alleen door vrouwen bezocht, terwijl hun echtgenoten buiten in de auto zaten te wachten. Inmiddels reikt haar invloed tot in de verste uithoeken van de wereld en dient ze als een inspirerend voorbeeld voor vele vrouwen.

Dat een (vrouwen)band als Women Unite Senegal wordt begeleid door mannelijke muzikanten hoeft niet per se hun boodschap in gevaar te brengen. Maar voor een echte omwenteling in de Senegalese samenleving zijn er waarschijnlijk meer succesvolle vrouwenbands nodig, of meer moedige Oumou's. De toon is in ieder geval gezet.