Meer Spaans begrip voor Afrika met Casa África

september 2007 -

De Canarische Eilanden halen tegenwoordig vooral het wereldnieuws als middelpunt van de humanitaire tragedie die zich afspeelt in de wateren tussen Afrika en Europa. In geïmproviseerde bootjes riskeren jaarlijks tienduizenden Afrikanen de gevaarlijke zeereis vanuit Mauritanië en Senegal in de hoop werk te vinden in Spanje of in de rest van Europa. Velen halen de oversteek niet. En de vluchtelingen stuiten op weinig begrip van de Spaanse bevolking. Het culturele centrum Casa África ('Afrika Huis'), dat in juni 2007 haar deuren opende in Las Palmas de Gran Canaria, moet daaraan tegenwicht bieden. Het doet dat met tentoonstellingen, seminars, een doorlopend filmprogramma, concerten en boekpresentaties die 'een ander Afrika' laten zien.

image

Kunstwerk van Outtara Watts

Casa África past in een breder, tweejarig Afrika Plan waarvoor de Spaanse regering vorig jaar het initiatief nam. Volgens dat plan krijgen de regeringen van Senegal, Guinee-Bissau en andere landen in de regio extra financiële hulp van de acht zuidelijke lidstaten van de EU als zij beloven mee te werken aan het tegengaan van illegale emigratie. De Spaanse regering stelde in 2005 ook een nieuw masterplan op voor haar ontwikkelingsarm, Agencia Española de Cooperación Internacional (AECI). Daarin erkent ze meer dan ooit culturele diversiteit, het belang van culturele industrieën en cultuur en ontwikkeling. Casa África moet aan deze twee strategieën mede handen en voeten geven. Het centrum wil zowel een open forum voor burgers als een referentiepunt voor Spaans-Afrikaanse cultureel-politieke betrekkingen zijn.

Casa África opende met de multimediatentoonstelling 3+3 plural africa, waaraan zes Afrikaanse kunstenaars deelnamen. De website bevat een uitgebreide agenda van Afrika-evenementen in Spanje, en achtergrondinformatie over Afrikaanse landen.