Foto-expositie viert Ethiopische millenniumwisseling

september 2007 -

Kunstpromotor Debritu Mogesse Lusteau uit Ethiopië heeft samen met het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden Ethiopische en Nederlandse fotografen in een tentoonstelling verenigd: Ethiopië on the Move. Dat is vanwege de Ethiopische millenniumwisseling. Die vindt nu plaats omdat de door Ethiopië gehanteerde Juliaanse kalender zeven jaar en ruim acht maanden achterloopt op die van ons.

photo

Foto: Petterik Wiggers

"Fotograferen in Ethiopië is oud. Er zijn foto's van kort na 1887, toen de hoofdstad Addis Abeba werd gesticht. Ethiopiërs kijken er graag naar", vertelt Debritu. "Maar er is sinds kort sprake van een stijlverandering. Vroeger waren fotografen erop uit alles en iedereen zo voordelig mogelijk te tonen. Zwakheden hielden zij verborgen. Dat is nu anders." Ze wijst naar een serie beelden van Michael Tsegaye (1975) van wegarbeiders. Het zijn bijna zwart-witfoto's, waarin alleen het vuur onder de asfaltoven kleur brengt. "Michael is chroniqueur en kijkt vol tederheid naar het rauwe leven. Die mensen zwoegen zichtbaar voor een beter leven."

Van Rosa Verhoeve (1959) hangen er foto's van Ethiopische circuskinderen. Hiermee won ze in 2005 een Zilveren Camera. "Rosa maakt kunstfoto's. Ze tonen prachtige bewegingen, en Ethiopië blijft heel zichtbaar." Dat kunstzinnige geldt ook voor een mysterieus aandoende foto van twee vrouwen van Aida Muluneh (1974). Zij is geboren in Ethiopië, en de VS is haar tweede thuisland. "Bijna al haar werk heeft te maken met migratie; haar Ethiopische achtergrond verdwijnt nergens."

In enkele fraaie beelden toont Petterik Wiggers volgens Debritu "de kleinheid van de mens in het immense Ethiopische landschap". George Terberg en Arjan van Dijk hebben een prachtige beeldcompilatie gemaakt. "Hun foto's van meerdere reizen tonen de kracht van het land en vooral van de mensen."

Ethiopië on the Move, die tot eind oktober 2007 is te zien, is een van de eerste moderne fototentoonstellingen over Ethiopië in Europa. Begin november reist zij, via Parijs, door naar Addis Abeba.