Sloopobject wordt expositieruimte in Burkina Faso

september 2007 -

"Met het opknappen van vier oude buswrakken willen we kunst en design bekender maken in Burkina Faso. We organiseren verschillende workshops waar allerlei mensen aan meedoen: scholieren, studenten en natuurlijk verschillende kunstenaars, zowel amateurs als professionals." Projectleider Alassane Drabo van de Association des Amis des Arts, ook wel Les 3A genoemd, heeft zijn zaakjes goed geregeld. Op 20 september 2007 start het Gar'Art- project in aanwezigheid van twee ministers op het eigen terrein van Les 3A dat ze 'champs des arts' noemen.

image

Maquette voor het project 'Gar'Art'van schilder Issa Kanazoé

Les 3A is sinds 2003 gevestigd in Ziniaré, ruim dertig kilometer buiten de hoofdstad Ouagadougou, vertelt Drabo. "De workshops duren in totaal vijf weken. Daarna opent de expositie, waar ook hoogwaardigheidsbekleders bij betrokken zijn. Dat we zoveel aandacht trekken komt omdat we kunst en ontwikkeling stimuleren door uitwisseling van kennis tussen beginnende en gevorderde kunstenaars. Maar ook met critici, die veelal werkzaam zijn op de universiteit in Ouagadougou. De bussen staan in een oud station en zullen worden omgetoverd in vier grote kunstwerken. Dat doen we met vier kunstenaars en twee ontwerpers.

We hopen ook met dit project duidelijk te maken dat wanneer mensen hun creativiteit ontwikkelen ze daar ook geld mee kunnen verdienen."

De symboliek van het project is weloverwogen. "We kiezen juist voor bussen om daarmee de verbeelding te prikkelen. Bussen staan voor reizen, ontdekkingen en nieuwe perspectieven." De workshops worden gecombineerd met exposities van professionele kunstenaars. Drabo: "Een van de bussen gaat straks dienst doen als galerie voor installaties, een tweede voor schilderijen en de derde voor design. In de vierde bus wordt werk getoond dat leerlingen tijdens de workshops hebben gemaakt." Het project richt zich ook op kunsteducatie. Drabo: "Uiteindelijk willen we permanente werkplaatsen creëren om daarmee blijvend aandacht te vragen voor kunst, ontmoeting en onderwijs."

Gar'Art wordt gesteund door het ministerie van Cultuur, Kunst en Toerisme van Burkina Faso, het Prins Claus Fonds en Africalia.