Kunstnijverheid versterkt economie op Senegalese platteland

april 2008 -

In een van Senegals armste regio's verschaft een plaatselijk gerund ambachtelijk initiatief, Maam Samba, werk aan meer dan 350 werknemers. Thuisbasis is het dorpje N’dem, zo'n 120 kilometer ten noordoosten van Dakar. Maam Samba begon in 1985 met één enkele naaimachine en het streven van één enkel echtpaar naar betere leefomstandigheden voor de inwoners van 15 omringende dorpen.

traditioneel patchwork uit N'dem

"Het project begon als antwoord op de exodus vanuit het platteland", legt Maam Samba's manager Abdourahmane Dieye uit. "Het kunstnijverheidscentrum vertegenwoordigt nieuwe kracht en een nieuwe waardering voor traditionele kunstnijverheid in deze regio en in heel Senegal. Vooral waar het gaat om het streven naar plaatselijke initiatieven op het gebied van ontwikkeling.

Maam Samba's werkplaatsen bestaan onder meer uit grillige blauwwitte hutten tegen een ongastvrij decor van stof en een verzengende hitte. Elke hut is gewijd aan een specifiek ambacht: kenmerkend zijn bijvoorbeeld patchwork-patronen, bogolan of 'modder'-verven, manden vlechten en metaalbewerking.

Een Senegalese marabout (spiritueel leider) en zijn Franse echtgenote creëerden het project. Na 10 jaar in het buitenland te hebben gewoond keerde het paar terug met het voornemen om de sociaaleconomische situatie voor honderden gezinnen te verbeteren. Gaandeweg werd versterking van de traditionele kunstnijverheid een manier om de gemeenschapszin te vergroten en de kwaliteit van leven te verbeteren. "Dankzij mijn baan heb ik een inkomen en kan ik mijzelf en mijn gezin onderhouden", zegt de 38-jarige Babacar Ngom, een getrouwde kleermaker met drie kinderen die al meer dan vijf jaar bij Maam Samba werkt.

Hoewel Maam Samba wordt beschouwd als 'een project dat steeds in beweging is' - er zijn voortdurend nieuwe financiële en organisatorische hobbels te nemen - heeft het een paar noemenswaardige zaken gerealiseerd. Maam Samba steekt de winst, waarvan het leeuwendeel komt uit verkoop in Frankrijk, België en Italië, in plaatselijke voorzieningen. Er is nu een kliniek, een voorschoolse opvang, een kleuterschool, een basisschool, een drinkwatertank en een microkredietverstrekker. Maam Samba's kunstnijverheid versterkt niet alleen een traditie, maar bouwt ook aan de toekomst.