Nasrin Alavi vestigt hoop op Iraanse blogosfeer

april 2008 -

Als je Nasrin Alavi, schrijfster van het blogboek Wij zijn Iran, mag geloven dan zal de volgende revolutie in Iran worden ontketend door de blogscene. Ze zou wel eens gelijk kunnen krijgen. In zes jaar tijd is het internetgebruik in Iran gegroeid tot 18 miljoen mensen waarvan er meer dan 700.000 een eigen weblog hebben. Ook president Ahmadinejad is aan het bloggen geslagen. Zijn blog is zelfs de tweede hit als je in het Nederlands 'Iraanse blogger' op Google intikt.

Opmerkelijke ontwikkelingen in een land waar in de afgelopen acht jaar meer dan veertig kranten zijn verboden. Ook bloggen is niet zonder gevaar. In april 2003 werd de journalist Sina Motallebi als eerste blogger gevangengezet, waarna nog een groot aantal arrestaties volgde. Volgens Verslaggevers zonder Grenzen werden in de afgelopen anderhalf jaar 43 online-journalisten en internetgebruikers gearresteerd omdat ze zich in de ogen van het Iraanse regime te kritisch uitlieten in hun blog. Wij zijn Iran is een goede eerste introductie op de Iraanse blogosfeer, die een veel genuanceerder beeld geeft van Iran dan de reguliere media.

Alavi heeft fragmenten van de meest bezochte blogs verzameld en in een lijvig boekwerk van commentaar voorzien. Het sterkst zijn de hoofdstukken waarin ze ingaat op de geschiedenis van haar land, het feminisme en het dagelijks leven. Vooral het hoofdstuk 'Ontsluierde vrouwen' is onthullend. Alavi schildert de Iraanse vrouwen af als geëmancipeerde trendsetters die hun sluier aanvankelijk zagen als een symbool van verzet tegen het westen. Inmiddels laten ze zoveel mogelijk plukken haar onder hun hoofddoek uitsteken uit verzet tegen de strenge moraalpolitie.

Grote makke van het boek is dat Alavi soms doorschiet in haar uitvoerige analyses van de huidige politieke situatie, waardoor sommige thema's, zoals de betekenis van de bloggemeenschap voor de Iraanse cultuur, in het gedrang komen. Daarbij legt ze het rotsvaste geloof aan de dag dat Iran ooit zal worden bevrijd van de 'baarden' dankzij de revolutie die de bloggemeenschap zal ontketenen. Verslaggevers zonder Grenzen lijkt haar overigens enigszins gelijk te geven in het jaarrapport over Iran in 2007, waarin internet wordt omschreven als 'een slagveld tussen het rigide regime en de steeds actievere militante feministes die eisen dat discriminerende wetgeving wordt afgeschaft'.

Nasrin Alavi - Wij zijn Iran. De jonge Iraanse weblogscene
Meulenhoff 2007
€24,90

In de Balie in Amsterdam vindt op 22 april 2008 een discussie plaats over de digitale ontwikkelingen in Iran waarbij Wij zijn Iran wordt besproken. Meer informatie: www.debalie.nl