Vrouwen in de Ethiopische kunstwereld

augustus 2008 -

De een is goed opgeleid en bezocht de kunstacademie in de Verenigde Staten. De ander is autodidact, heeft zichzelf geleerd kleuren te mengen en verdient net genoeg met schilderen om haar kinderen naar school te kunnen laten gaan. Desta Hagos begon met bloemen en planten en schildert tegenwoordig mensen. Haar voorstellingen zijn in de loop der tijd inhoudelijk breder geworden. Haar schilderij 'Park vol doornen' laat een moeder met kind zien, ingeklemd tussen doornen die hun elke vrijheid ontnemen. Lemlem Gebremeskel schildert vooral religieuze voorstellingen. Zij beeldt graag Maria, de moeder van Jezus, af of de vier aartsengelen. Zij levert werk aan kerken en kloosters en is een van de weinige vrouwen wier schilderingen in dat traditionele mannendomein worden geaccepteerd.

foto

Detail boekomslag

"Wat zij gemeen hebben", vertelt Alem Desta, schrijfster van Candace: Invincible women of Ethiopia, "is dat zij veel minder zichtbaar zijn dan hun mannelijke collega's in Ethiopië. En zij niet alleen. De meeste Ethiopiërs hebben geen idee van wat modeontwerpsters, ontwerpsters van aardewerk, vrouwelijke conservatoren en andere vrouwen in de kunst- en cultuursector bijdragen aan de samenleving. Een vrouwelijke kunstenaar moet twee keer zo hard werken als haar mannelijke collega om dezelfde waardering te krijgen."

Alem Desta: "Iemand discrimineren omdat zij geen man is, is ontkennen dat iemand mens is. Toch gebeurt dat, niet alleen in de kunst- en cultuursector, maar in alle sectoren van de Ethiopische samenleving. In literatuur over vrouwen in Ethiopië worden zij meestal als slachtoffer van honger, conflicten en mannelijke agressie voorgesteld. Met dat beeld heb ik willen breken. Het wordt tijd om hun kracht en bijdrage aan de samenleving zichtbaar te maken."

Candace: Invincible women of Ethiopia (€ 19,90) is te bestellen via cultuur@ethiopiamillennium.nl