Rwanda wil meer cultuurliefhebbers aantrekken

Augustus 2008 -

Het aantal toeristen in Rwanda steeg in 2007 met twintig procent. Daarmee werd toerisme de belangrijkste deviezenleverancier en verdreef het koffie en thee van de bovenste plaats. Vrijwel iedereen komt om van de gorilla's en de prachtige natuur van het 'land van de duizend heuvelen' te genieten. Maar de regering wil meer dan ecotoerisme.

Minister Joseph Habineza (jeugd, cultuur en sport) opende op 26 mei 2008 het Museum of Rwandan Ancient History in de oude hoofdstad van Rwanda, Nyanza. Bij die gelegenheid deed hij een oproep om meer cultuurliefhebbers naar het land te halen. Rwanda heeft veel te bieden. Om te beginnen verschillende musea, waarvan de meeste zijn ondergebracht op historische locaties. Zo is het Museum of Rwandan Ancient History gevestigd in het paleis van Koning Mutara III Rudahigwa. Het richt zich op de prekoloniale periode. Op een steenworp afstand ligt het Rwesero Art Museum voor moderne kunst, ook gevestigd in een voormalig paleis. Iets verderop liggen koninklijke graftombes.

Volgens de minister zijn verschillende andere negentiende-eeuwse en vroeg-twintigste-eeuwse paleizen de moeite waard. Niet alleen de gebouwen, die vaak van traditionele inheemse materialen zijn gemaakt, maar ook hun inboedel. Het Nationaal Museum in de stad Butare bezit etnografische en kunstnijverheidscollecties en een verzameling oude zwart-witfoto's die tot de betere van Afrika behoren. Ook muziek en dans maken deel uit van het culturele erfgoed van het land. De Intore Dance Troupe van het museum bestaat al eeuwen maar trad vroeger alleen aan het hof op. Ten slotte telt Rwanda vijf indrukwekkende monumenten ter herdenking van de genocide van 1994.

De eerste stap die de regering zet om het cultuurtoerisme te bevorderen is potentiële liefhebbers er meer op te wijzen en de particuliere sector – reisbureaus, autoverhuurbedrijven, et cetera – te stimuleren. Cultuurtoeristen zijn aantrekkelijk. Ze zijn vaak bemiddeld en blijven langer dan anderen. Het wachten is op de resultaten.