Indonesische transgender-actrices: 'We willen het stigma doorbreken'

augustus 2008 -

Deleilah is een theatervoorstelling over een transgender-zanggroep die bestaat uit drie leden: Rosiana, Luna en Happy. Als de eigenaar van de club waar zij optreden de zaak wil sluiten ontstaan er conflicten. Rosiana heeft een moeilijke relatie met haar manager, Luna wil een ster worden en Happy is erg actief in een ngo voor transgenders. Niemand lijkt nog om de zanggroep te geven. Een verhaal over transgenders was nog nooit vertoond in Indonesië, al zijn veel mensen gefascineerd door deze 'vrouwen in een mannenlichaam'. Deleilah is een publiekstrekker geworden.

photo

Maria Alda Novika na de première van Deleilah

"Dit stuk vertelt een menselijk, subtiel en persoonlijk verhaal over queers", zegt regisseur Joned Suryatmoko, "de politieke strijd is men een beetje moe." Nadat er tijdens een auditie drie transgenders waren gekozen, kon in maart 2008 hun acteer- en zangtraining onder professionele leiding beginnen. Joned: "Het is niet mijn stijl om met beroepsactrices te werken. De transgenderactrices zijn geen beroeps, al hebben ze zich op de middelbare school wel met theater beziggehouden. Normaal gesproken is het geen probleem om bij een eenvoudige voorstelling met amateurs te werken. Maar de transgenders hebben een bijzonder karakter en specifieke gewoontes; ze gaan iedere avond uit en slapen tot in de middag. Dat ondermijnde wel eens hun uithoudingsvermogen.

Het stuk speelt zich af rond hun dagelijks leven: de straat, thuis, het nachtclubtoneel en het kantoor van de ngo. "Het is erg realistisch", zegt Joned. Op straat speelt zich de 'nyebong' (prostitutie) af. De club is het symbool van de toekomst, het kantoor staat voor de politieke strijd. Het toneel is flexibel en eenvoudig aan te passen. "Alle transgender-actrices hebben een grote bijdrage geleverd aan het script, vooral wat betreft de taal en de structuur", zegt Joned.

"We willen het publiek laten zien dat transgenders een hoop talent kunnen hebben, en we willen het negatieve stigma doorbreken, zeggen de drie sterren Kusuma Ayu, Maria Alda Novika en Arum Marischa. In de voorstelling acteren, zingen en dansen ze. "Het is een musical, in de stijl van Broadway, zegt arrangeur Ari Wulu, "met jaren '90-popmuziek." De voorstelling, die plaatsvond in het Sosietet-theater tijdens het Yogyakarta Arts Festival op 6 en 7 augustus 2008, was volledig uitverkocht.